Preşedintele american, Joe Biden, va vizita Coreea de Sud şi Japonia în perioada 20-24 mai, a anunţat Casa Albă miercuri, într-un context de tensiuni cu China şi Coreea de Nord, transmite AFP.

Biden va vizita Japonia și Coreea de Sud

Călătoria va avea ca scop "aprofundarea legăturilor dintre guvernele noastre, economiile noastre şi popoarele noastre" şi "va face să progreseze angajamentul ferm" al Statelor Unite în favoarea unei regiuni Asia-Pacific "libere şi deschise", potrivit unui comunicat.

Joe Biden se va întâlni cu noul preşedinte sud-coreean, Yoon Suk-yeol, care îşi începe mandatul la 10 mai, şi cu premierul japonez Fumio Kishida.

La Tokyo, el va avea o reuniune cu liderii ţărilor membre ale Quad, alianţa Statelor Unite cu Australia, India şi Japonia. Iniţiată în 2007, această alianţă informală a fost relansată în 2017 pentru a contracara influenţa chineză.

Administraţia Biden consideră regiunea Asia-Pacific drept centrul politicii sale externe şi de apărare pentru a contracara expansiunea Chinei pe care o acuză în special că doreşte să controleze rutele comerciale internaţionale.

Lupta dintre autocraţii şi democraţii

Primele două mari economii ale lumii se înfruntă din cauza comerţului, drepturilor omului şi a ceea ce liderul de la Casa Albă numeşte mai larg lupta dintre autocraţii şi democraţii.

La rândul său, Coreea de Nord a efectuat în acest an o serie fără precedent de teste de arme în opoziţie cu sancţiunile, în special lansarea unei rachete balistice intercontinentale cu rază completă de acţiune (ICBM), stârnind îngrijorarea comunităţii internaţionale.

Temerile legate de China ori testele Coreei de Nord au fost, însă, eclipsate de la sfârşitul lunii februarie de invazia rusă a Ucrainei. India şi multe ţări din regiune se tem că, din cauza crizei ucrainene, Washingtonul îşi va pierde interesul pentru regiunea Asia-Pacific, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Volodimir Zelenski, vizită istorică în România. Se va întâlni cu...
Volodimir Zelenski, vizită...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.