Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Universitatea Pedagogică din orașul Harkov a fost distrusă miercuri de un atac rusesc cu rachete. Șeful de stat a mai spus că armele trimise de partenerii occidentali ai Kievului funcţionează „foarte puternic" şi a lăudat preciza lor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că Universitatea Pedagogică din Harkov a fost distrusă de un atac rusesc cu rachete

Clădirea principală, sălile de curs, muzeul universitar şi biblioteca ştiinţifică au fost lovite, a spus preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său video de miercuri seara.

„Acest lucru caracterizează invazia rusă cu o acurateţe de 100%. Când vine vorba de definiţia barbariei, acest atac se potriveşte cel mai bine" a spus şeful statului ucrainean.

Liderul de la Kiev a mai declarat că armele trimise de Occident Kievului funcționează „foarte puternic” și a lăudat precizia lor. Armata ucraineană folosește artileria pentru a distruge depozite și alte ținte importante din punct de vedere logistic pentru Rusia, a completat el.

„Şi aceasta reduce semnificativ potenţialul ofensiv al armatei ruse. Pierderile ocupanţilor nu vor face decât să crească în fiecare săptămână, la fel ca şi dificultatea de a le aproviziona”, conchide Volodimir Zelenski.

Scolz anunță livrări iminente de arme către aliații care vor trimite în Ucraina armament mai vechi

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat miercuri livrarea iminentă de arme aliaţilor din Estul Europei care în schimb vor trimite arme din era sovietică în Ucraina. Guvernul „a concretizat acum aceste acorduri cu mai multe state care prevăd că ele vor fi legate direct de livrări" de arme către Ucraina”, a declarat miercuri Scolz, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri din Bundestag, fără a da alte detalii.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

Conform planului, partenerii est-europeni care trimit arme din epoca sovietică Ucrainei vor primi livrări de arme din Germania în schimb. Motivul este că ar fi mai ușor pentru soldații ucraineni să folosească acel echipament, cu care sunt obișnuiți, în loc de arme moderne occidentale.

Germania s-a pus de acord cu Republica Cehă, Grecia, Polonia și Slovenia asupra acestui lucru. „Am investit multă energie pentru ca asta să se întâmple", a spus Scholz, adăugând că implementarea va avea loc în următoarele săptămâni. Cancelarul german nu a comentat și asupra cererii opoziției ca Germania să livreze direct Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie și de aprovizionare.

În schimb, oficialul a confirmat că Germania va furniza numai tipurile de arme pe care alți aliați ai Ucrainei le trimit. „Este o decizie de leadership pe care am luat-o împreună”, a declarat el.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.