Cel puţin 17 persoane au fost omorâte în cursul unor atacuri asupra unor clădiri din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, atacuri ce survin în contextul în care armata ucraineană tocmai a preluat de la ruşi o insulă strategică pentru controlul rutelor maritime, relatează vineri AFP. Aceste agresiuni s-au produs după ce NATO a promis joi sprijinul său neclintit Ucrainei, la încheierea summitului de la Madrid.

Ucraina: Cel puțin 17 morți în atacuri, aproape de Odesa

O rachetă lansată de un „avion strategic” din Marea Neagră a făcut „14 morţi şi 30 de răniţi, între care trei copii”, potrivit ultimului bilanţ al serviciilor de urgenţă ucrainene.

O altă rachetă, lansată de acelaşi avion, a lovit alte două clădiri din apropiere, omorând „trei oameni, între care un copil”, au adăugat echipele de salvare. Operaţiunile de salvare, complicate de un incendiu, continuă.

În primul atac „a fost lovită o clădire rezidenţială de nouă etaje din regiunea Bilgorod-Nistru”, la aproximativ 80 km sud de Odesa, potrivit purtătorului de cuvânt al administraţiei regiunii Odesa, Serghei Braciuk.

În ultimele două săptămâni, Rusia a crescut numărul de rachete pe care le-a lansat asupra Ucrainei. Aproximativ jumătate dintre ele provin din stocurile rămase din perioada sovietică și sunt mai puțin precise, ceea ce explică lovirea unor zone civile, a declarat, joi, generalul ucrainean de brigadă Oleksii Hromov. Astfel, generalul ucrainean îi contrazice pe politicienii din ţara sa care susţin că Rusia atacă deliberat ţinte civile pentru a crea panică.

„Ţintele inamicului rămân instalaţiile militare, infrastructura critică şi industria, reţelele de transport. În acest timp, există pierderi semnificative în rândul populaţiei civile din cauza raidurilor” cu rachete cu precizie redusă, explică generalul Hromov.

„În peste 50% din raiduri inamicul foloseşte rachete din rezerva sovietică”, iar în prima jumătate a lunii iunie au fost lansate asupra Ucrainei în total 120 de rachete ruseşti, număr care a crescut la 202 în a doua jumătate a lunii, când au fost lovite în urma acestor raiduri 68 de zone civile, a mai precizat generalul ucrainean.

Armata rusă s-a retras joi de pe insula Șerpilor din Marea Neagră, dar își continuă înaintarea progresivă în provincia Lugansk din estul Ucrainei. La Lisiceansk, ultimul oraş din această provincie rămas sub controlul armatei ucrainene, situaţia este „extrem de dificilă”, cu bombardamente „foarte puternice” care fac imposibilă evacuarea civililor, a declarat guvernatorul Luganskului, Serghei Gaidai. Acesta a completat că, totuși, forțele moscovite sunt încă ținute de defensiva ucraineană la periferia orașului și nu au loc lupte de stradă.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Iulie 2022 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.