Forțele aeriene ale SUA au declarat luni că au efectuat cu succes un test cu rachetă hipersonică, care a atins de cinci ori viteza sunetului, în premieră. Rusia a lansat astfel de rachete împotriva unor ținte în Ucraina în cursul invaziei sale declanșate în data de 24 februarie.

Premieră! Forțele aeriene ale SUA anunță efectuarea cu succes a unui test cu rachetă hipersonică

Un bombardier supersonic „B-52 Stratofortress”, fabricat de Boeing, a reuşit să lanseze cu succes o rachetă hipersonică „AGM-183 ARRW”, concepută să atingă o viteză mai mare de 24.695 km pe oră. Testul a fost făcut, de fapt, sâmbătă, la baza Edwards, în statul California, a informat armata aerului americană într-un comunicat.

După separarea de avion, propulsorul ARRW s-a aprins şi a ars o durată stabilită dinainte, conferind rachetei o viteză de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, se arata în document.

Este prima dată când Statele Unite testează cu succes o rachetă hipersonică, a declarat într-un comunicat locotenent-colonelul Michael Jungquist, care conduce unul dintre programele de dezvoltare a unor astfel de arme.

„Echipa noastră foarte calificată a făcut istorie cu aceasta primă armă hipersonică lansată din aer. Facem tot ce putem pentru a pregăti această armă revoluţionară pentru câmpul de luptă cât mai curând posibil", a spus Jungquist.

În prezent, SUA sunt angajate într-o cursă cu Rusia și China în ceea ce privește dezvoltarea armelor hipersonice, ale căror viteză și manevrabilitate le fac dificil de urmărit și de interceptat.

Australia, SUA și Marea Britanie au anunțat în luna aprilie că vor coopera pentru dezvoltarea armelor hipersonice, lucru care a fost receptat cu mare îngrijorare de China.

China a testat în secret o rachetă nucleară hipersonică pe orbită

China a testat o rachetă nucleară hipersonică pe orbita terestră, în 2021, potrivit publicației Financial Times (FT). Articolul din cotidianul financiar britanic, care citează mai multe surse cu cunoștințe despre test, indică faptul că Beijingul a lansat în august o rachetă cu capacitate nucleară care a înconjurat Pământul pe orbita joasă înainte de a coborî către ținta sa, ratată cu peste 32 de kilometri.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

Sursele FT au declarat că „planorul hipersonic” a fost transportat de o rachetă Long March, ale cărei lansări sunt de obicei anunțate, în timp ce testul din august a fost ținut secret.

În articol este notat că progresele Chinei în domeniul armelor hipersonice „au luat prin surprindere serviciile secrete americane”. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că nu va face niciun comentariu despre detaliile știrea din FT.

În schimb, a adăugat că „ne-am exprimat clar îngrijorările cu privire la dezvoltarea militară pe care China o urmăreşte în continuare, care nu face decât să sporească tensiunile din regiune şi nu numai. Acesta este unul dintre motivele pentru care vedem China drept provocarea noastră numărul unu”.

Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.