Cel mai important port rusesc la Marea Neagră, Sevastopol, este păzit de delfini special antrenaţi de forțele moscovite. Imagini din satelit arată că rușii au instalat două cuști într-un golf în care țin mamiferele. Acestea au fost aduse acolo în luna februarie, în zilele premergătoare războiului. 

Portul din Sevastopol e păzit de delfini antrenați de armata rusă. Rolul mamiferelor în protecția navelor

Delfinii special antrenați au rolul de a proteja navele rusești de posibile atacuri ale trupelor speciale ucrainene care ar încerca acțiuni de sabotaj cu ajutorul scafandrilor.

În Sevastopol sunt staționate majoritatea navelor rusești care iau parte la conflictul armat din Ucraina. Staționarea în acest port protejează flota rusă de atacuri cu rachete ucrainene, acestea fiind în afara razei de acțiune a bateriilor de artilerie ale armatei ucrainene, scrie news.usni.org.

Folosirea de delfini special antrenați pentru asemenea misiuni militare este o practică veche. Chiar din timpul Războiului Rece, atât SUA, cât și URSS - la acea vreme - au antrenat mamifere pentru protecție maritimă.

Foto: USNI News/Compania de tehnologie prin satelit Maxar Technology

Căutare sub ape

În luna martie a anului 1973, conducerea Marinei a primit un raport secret de la un centru naval din San Diego, care susține că în doi ani americanii au reușit să antreneze un grup de delfini și încă două balene ucigașe pentru a găsi și ridica torpile de luptă scufundate.

Experimente similare au început imediat să fie efectuate în Sevastopol. În februarie 1977, în Flota Mării Negre a apărut o altă unitate - o unitate de căutare. Acesta a fost cel care a onorat oceanariul și a adus mari beneficii flotei.

„Abilitatea delfinilor de a căuta cu succes obiecte pierdute i-a uimit pe antrenorii noștri”, spune Vladimir Petrushin. „Au putut găsi chiar șuruburi și piulițe care le-au fost arătate cândva și apoi împrăștiate în apele golfului.” A fost un păcat să nu aplici astfel de talente remarcabile în practică și exista un motiv întemeiat pentru asta.

Citeste si:
Nave încărcate cu gaze lichefiate plutesc în largul coastelor europene
Nave încărcate cu gaze...

La poligoanele de tragere special desemnate din Marea Neagră, tragerile cu nave aveau loc în mod constant. Deși comandamentul a luat măsuri de precauție, marinarii au pierdut mai multe torpile de antrenament pe an, misiune aproape imposibilă pentru scadanfri. După ce și-au pierdut cursul, multe torpile s-au scufundat și s-au îngropat adânc în nămol, moment în care a fost nevoie de ajutorul delfinilor.

„Delfinii cu bot au un radar acustic excelent”, spune Lev Mukhametov. „În același timp, este mult mai perfect decât toate dispozitivele tehnice de această natură pe care omul le-a inventat și realizat. Cu ajutorul sonarului, animalele nu numai că pot găsi chiar și cei mai mici pești în apă, ci și pot privi sub pământ la o adâncime de jumătate de metru. Și, în același timp, determină cu exactitate din ce este făcut obiectul scufundat: lemn, beton sau metal.”

Citeste si:
Rușii, bombardament la granița cu România. Portul Reni de pe Dunăre...
Rușii, bombardament la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Mai 2022 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.