Rusia a decis să amâne o datorie a Belarusului în valoare de un miliard de dolari pentru încă un an, după ajutorul oferit în invazia Ucrainei.

Belarus va plăti peste un an datoria de 1 miliard de dolari față de Rusia

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a mulțumit lui Aleksandr Lukașenko pentru faptul că l-a ajutat în invazia din Ucraina. Armata belarusă nu a intervenit direct în lupta contra poporului ucrainean, însă a permis forțelor armate ruse să folosească teritoriul țării. De asemenea, Belarusul și-a modificat constituția pentru a putea transfera arme nucleare la Minsk.

În urma acestui „ajutor”, liderul de la Kremlin a decis să îi amâne lui Lukașenko o datorie de 1 miliard de dolari, pentru încă un an de zile.

Nu vom plăti cei peste 1 miliard de dolari pe care trebuia să-i plătim acum. Aceasta este o mutare prietenoasă din partea partenerilor noștri ruși. Am convenit cu ei asupra unei scheme noi de rambursare a datoriei. De fapt, este o refinanțare: dobânda este și acumulate pentru această perioadă., dar există rate bune, condiții bune. Prin urmare, este destul de confortabil”, a afirmat ministrul de finanțe din Belarus, Iurii Seliverstov, potrivit espreso.tv

Lukașenko se teme că ar putea fi înlăturat de la putere

Belarus nu s-a implicat atât de activ ca Rusia în invazia din Ucraina, fiind doar un ajutor auxiliar, chiar dacă multe alte state erau de părere că armata belorusă va lupta cot la cot cu rușii. Chiar și așa, din Belarus se lansează rachete și raiduri aeriene asupra teritoriilor din Ucraina.

Liderii europeni afirmau că armata din Belarus nu se va îndrepta spre Ucraina pentru a invada teritoriul de teama unei trădări. Liderului de la Minsk i-ar fi frică că ar putea fi înlăturat de la putere în viitor.

Trupele din Belarus nu iau parte la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o poziție de principiu. Autoproclamatul președinte al Belarusului Lukașenko se teme cu adevărat că, dacă își trimite armata să lupte împotriva Ucrainei, armata va fi de partea Ucrainei. Și apoi armata va veni să-l elibereze Belarusul de Lukașenko”, a explicat Serghei Bulba, liderul grupării naționaliste Legiunea Albă.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Aprilie 2022 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.