Drona de recunoaștere, de producție sovietică, care a survolat România și care a căzut în data de 10 martie în sud-vestul capitalei croate Zagreb transporta o bombă de aviație ce a explodat la contactul cu solul. Aceasta nu conținea explozivi, ci o substanță neidentificată, au transmis oficiali ai parchetului din Zagreb, într-o conferință de presă, conform Reuters și HINA. Anchetatorii nu au vrut să devoaleze ținta intenționată a aparatului ori cine l-a lansat, dar Ungaria a anunțat la vremea respectivă că drona Tupolev TU-141 a fost depistată în spațiul aerian ungar, după ce a fost detectată deasupra Ucrainei și intrase prin spațiul aerian al României.

Concluziile anchetei în cazul dronei sovietice care a survolat România şi s-a prăbuşit la Zagreb: transporta o bombă ce conţinea o substanţă neindentificată

Drona a zburat la altitudine de 1.000 de metri și s-a prăbușit la sol la șapte minute după ce a pătruns în spațiul aerian croat, a indicat la acel moment guvernul de la Zagreb. Conform maiorului Mile Tomic din Comandamentul forțelor armate, la locul prăbușirii au fost descoperite resturile unei bombe de aviație OFAB 100-120 și ale unei rachete AVU-ET 350F, atașată de partea frontală a bombei.

„Se va face o analiză detaliată cu aliaţii noştri din NATO pentru a vedea ce s-a întâmplat. Bineînţeles, nu suntem mulţumiţi de reacţia ţărilor vecine care au observat obiectul zburător mult mai devreme, fără a reacţiona. Dacă ar fi fost detectat la timp, nu am fi fost astăzi aici”, declara atunci ministrul croat al Apărării, Mario Banozic.

Bomba originală ar fi trebuit să conțină între 40 și 46 de kilograme de trinitrotoluen (TNT). Potrivit anchetatorilor croați, s-a stabilit că a avut loc o explozie și că bomba de aviație conținea o substanță cu energie înaltă, dar neconvențională, care s-a descompus integral în explozie, lucru care împiedică identitatea sa.

O analiză detaliată a fragmentelor metalice a arătat că drona a căzut pe pământ din cauza unei defecțiuni a prașutei. În schimb, nu au fost găsite urme de explozivi comerciali ori militari, cum ar fi TNT, a declarat Ivana Bacic, expert în explozivi.

Pe de altă parte, bomba era încărcată cu o pulbere organică neconvențională pe care explozia a descompus-o în gaze, astfel încât nu a fost posibilă identificarea substanței.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

A zburat timp de trei minute deasupra României

Drona a trecut pe deasupra țării noastre timp de trei minute, iar evoluția în spațiul aerian național nu a permis folosirea altor măsuri, a transmis Ministerul român al Apărării (MApN).

„Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute.

Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria.

Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, a transmis atunci Ministerul român al Apărării.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Aprilie 2022 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.