Premierul croat a acuzat sâmbătă deficienţele de reacţie în spaţiul aerian al NATO, după prăbuşirea la Zagreb a unei drone militare lansate "pe teritoriul Ucrainei" şi a făcut apel la "întărirea cooperării" în cadrul Alianţei, relatează AFP.
 

Dronă prăbușită la Zagreb

"Este evident că reacţia nu a fost bună, nici estimarea nivelului pericolului, nici comunicarea cu celelalte ţări de manieră promptă şi rapidă (...) Este vorba despre un incident care nu trebuie să se repete", a declarat şeful guvernului croat, Andrej Plenkovic, cu prilejul vizitei la locul căderii dronei.

"Este un test care trebuie să ne permită tuturor să învăţăm mult şi să reacţionăm mult mai bine", a adăugat el.

Drona s-a prăbuşit joi seară într-un parc aflat la 6 km de centrul Zagrebului, lângă un campus universitar care găzduieşte 4.500 de studenţi şi la circa 200 de metri distanţă de un cartier rezidenţial, fără a face victime. Circa 40 de maşini aflate într-o parcare au fost avariate.

Potrivit liderului croat, este vorba despre un Tupolev Tu-141 Strizh, o dronă de recunoaştere de fabricaţie sovietică utilizată în anii 1970 şi 1980. Lung de 14 metri, acest dispozitiv cântăreşte peste 6 tone.

Cine a lansat drona

"Lansat de pe teritoriul Ucrainei", dispozitivul a străbătut spaţiul aerian al României şi al Ungariei, înainte de a se prăbuşi la Zagreb, după "şapte minute de zbor" în Croaţia, potrivit lui Plenkovic.

"Nu ştim cui îi aparţine (...) părţile rusă şi ucraineană afirmă că nu este a lor", a explicat el, adăugând că elemente care vor fi descoperite în timpul anchetei vor permite să se obţină acest răspuns.

Premierul croat a făcut apel la "întărirea şi intensificarea cooperării" în acest gen de situaţii în cadrul Alianţei. Potrivit autorităţilor croate, dispozitivul aerian s-a aflat în spaţiul aerian ungar timp de circa 40 de minute, fără ca Croaţia să fie alertată.

Citeste si:
Ce prețuri de sărbători sunt în țările vecine
Ce prețuri de sărbători sunt...

"Este spaţiul aerian al NATO, român, bulgar şi croat, şi nu mai putem tolera o astfel de situaţie. Ea nu trebuie să se repete. Era vorba despre o ameninţare evidentă la care ar fi trebuit să reacţionăm", a declarat Plenkovic.

Un responsabil al NATO a declarat vineri pentru AFP că "apărarea aeriană şi antirachetă integrată (a Alianţei - n.r.) a urmărit traiectoria unui obiect care apoi s-a prăbuşit la Zagreb", informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Martie 2022 - 04 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.