Sărbătorile sunt din ce în ce mai aproape, iar românii deja au pregătit lista de cumpărături. Unii se gândesc serios să își facă cumpărături în țările vecine deoarece ar fi oferte mai bune. În România, în ultima perioadă, produsele alimentare s-au scumpit extrem de mult. Acum cu 100 de lei nu umpli un coș de cumpărături cu produsele cele mai importante.

Românii se gândesc la cumpărături de sărbători în țările vecine

Românii din vestul ţării pot ajunge rapid în Serbia sau Ungaria pentru a face cumpărături, românii din est au posibilitatea de a merge la cumpărături în Republica Moldova, iar cei din sud merg la bulgari. Același col de cumpărături cu aceleași produse cumpărat în România și țările vecine. Oare care sunt diferențele de preț.

În Ungaria, preţul unor produse de la raft au fost plafonate de guvern, însă prețul pentru coşul de cumpărături a fost mai scump ca în România.

"Zahărul este un aliment ce are preţul plafonat, undeva la 239 de forinţi este un kilogram, ceea ce înseamnă 3 lei. Ce mi-a atras atenţia a fost kilogramul de orez, aici este 1439 de forinţi, undeva la 17,55 lei în condiţiile în care în ţara noastră, în supermarcheturi, un kilogram de orez nu depăşeşte 10 lei. În România, totatul pentru exact aceleaşi 13 produse din coş a fost de 185 de lei şi 25 de bani, iar aici în Ungaria am lăsat la casa de marcat echivalentul a 225 de lei şi 85 de bani. Este scump la noi în ţară, dar mai scump este la vecinii ungari", a transmis primul corespondent.

În ceea ce privește Serbia, majoritatea produselor alimentare sunt mai ieftine ca în România, deoarece autorităţile au îngheţat preţul la pâine, zahăr şi ulei.

"Pentru un coş în care am pus alimentele de bază precum făină, ulei, zahăr, cozonac, carne de porc, carne de pui, brânză, lapte, orez şi roşii am plătit aici, în Serbia, la Vârșeț, la 50 de kilometrii de graniţa cu România 165 de lei, pentru acelaşi coş, în România aş fi plătit cu aproape 30 de lei mai mult faţă de cât am plătit aici", a declarat unul dintre corespondenţi.

În Bulgaria, la un supermarket destul de vizitat, un coș de cumpărături cu produse de bază ajunge la 165 de lei, mai puţin cu 35 de lei față de România.

"Avem aici un coş cu produsele de bază, acestea au fost adunate dintr-un supermarket cunoscut din Bulgaria, aici suma unui coş ajunge la circa 160 de lei, în schimb în România pentru un astfel de coş am fi dat cu 30 de lei mai mult, adică în jur de 190 de lei", a susţinut cel de-al treilea corespondent.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Decembrie 2022 - 05 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.