Luptele și atacurile aeriene ale trupelor ruse continuă la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, în vreme ce situația umanitară din acest oraș-port se agravează, arată un raport al serviciilor secrete britanice despre evoluțiile de ultimă oră de pe frontul ucrainean.

Serviciile secrete britanice: Atacurile aeriene ale trupelor ruse continuă la Mariupol

Cei mai mulți dintre locuitorii care au rămas în oraș „nu au electricitate, acces la mijloace de comunicare, medicamente, încălzire şi apă. Forţele ruse au împiedicat accesul ajutoarelor umanitare, probabil pentru a exercita presiuni asupra apărătorilor acestor locuri şi a-i forţa să se predea", se menţionează în acest raport, dat publicităţii de Ministerul britanic al Apărării.

Şeful guvernului de la Londra, Boris Johnson, a publicat marţi seara pe internet o filmare în care îi îndeamnă pe cetăţenii ruşi, cu câteva fraze rostite în limba rusă, să încerce să afle despre „atrocităţile” pe care trupele Kremlinului le-au comis în Ucraina, pentru a ieşi din bula informaţională construită de propaganda de stat.

„Poporul rus merită adevărul, meritaţi faptele", a spus liderul conservator în limba rusă la începutul unui videoclip scurt, postat pe reţelele de socializare, după care a continuat să vorbească în limba engleză.

Premierul britanic a declarat că informaţiile din Ucraina despre masacrul atribuit armatei ruse „în Bucea, Irpin şi în alte părţi din Ucraina au îngrozit lumea".

Sunt „atât de şocante, atât de dezgustătoare, (încât) nu este de mirare că guvernul vostru încearcă să vi le ascundă", a spus el.

"Preşedintele vostru ştie că nu aţi sprijini acest război dacă aţi putea vedea ce se întâmplă", a adăugat el, referindu-se la preşedintele Vladimir Putin.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Situația la Mariupol

Mariupol este aflat sub asediul soldaților ruși de mai bine de o lună. Peste 160.000 de oameni sunt blocați acolo și nu mai au hrană, apă sau medicamente. Trăiesc în adăposturi subterane, fără căldură și electricitate. Primarul a declarat că cel puțin 5.000 de oameni au fost uciși în atacuri.

Peste tot unde privești vezi același tablou dezolant, compus din blocuri distruse, ferestre sparte, străzi acoperite de moloz și carcase de mașini carbonizate. 90% din oraș este ruinat.

„Nu a mai rămas nimic. Vă spun că locuiesc într-o baie. Am o baie mică și o sobă. Și atât. Nu există acoperiș, nu există nimic. Am lucrat ca cizmar. 37 de ani am lucrat cu mândrie ca cizmar și am rămas fără nimic, fără atelier, fără muncă. Cumva trebuie să rezist. Ce să fac altceva? Trebuie!”, a spus Vladimir, pensionar.

Citeste si:
Peste 22.000 de oameni au murit în Mariupol: ”Peste tot este miros...
Peste 22.000 de oameni au...

„Uitați-vă la rezerva noastră de hrană. Suntem opt oameni. Avem două găleți de cartofi, o găleată de ceapă. Întâmplător, chiar întâmplător, soțul meu a prins ceva, nu ajutor umanitar. Cineva tocmai a deschis un depozit cu peștele congelat. A primit opt peşti. Da, şapte peşti şi un capelin mic. Vom găti supă patru zile din ei. Patru zile pentru opt persoane. Pentru că nu este deloc mâncare”, a mărturisit Irina, inginer proiectant.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Aprilie 2022 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.