Peste 22.000 de civili au fost uciși în Mariupol de la începutul invaziei ruse. Cei care au rămas în orașul port trăiesc în condiții greu de imaginat.

Orașul-port Mariupol, puternic bombardat încă de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, este acum un ”oraș al fantomelor”, după cum spune un consilier al primarului oraşului-port ucrainean Mariupol, Petro Andriushchenko.

Peste 22.000 de oameni au fost uciși în Mariupol

Bilanțul morților lăsați în urmă de invadatorii ruși este sumbru: peste 22.000 de oameni au fost uciși în cele trei luni de război.

Cifra de 22.000 se bazează, a spus Andriuschenko, pe numeroasele contacte pe care el şi alţi oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii prinşi în interior. În realitate, spune el, numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, scrie g4media.ro.

Procesul de reîngropare a acestor oameni a fost și este unul complicat. Asta, deoarece rușii au impus ca acele cadavre recuperate să fie aduse la o morgă, iar persoana care ridică cadavrul să fie de acord să înregistreze un videoclip în care spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

Cei care au rămas în Mariupol trăiesc în condiții greu de imaginat, nu se pot deplasa liber și au nevoie de permise speciale pentru orice mişcare în interiorul oraşului.

”Este absolut întuneric în interiorul oraşului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse şi de la patrule ruseşti. Peste tot este miros de moarte şi miros de foc”, a mai spus Andriuschenko.

Orasul-port de la Marea Azov a fost cel mai puternic bombardat de ruși, de la începutul războiului. Mariupol a căzut oficial în mâinile forţelor ruse vineri, când ultimul grup de luptători de la oţelăria Azovstal s-a predat. Un simbol al rezistenței ucrainene, Mariupol este astăzi un oraș ruină. Aproximativ 90% din clădirile din Mariupol au fost distruse, inclusiv case, spitale și școli.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Miza orașului Mariupol

Cu o populație de 430.000 de locuitori, Mariupol a constituit încă de la început o țintă extrem de importantă pentru ruși. Asta, deoarece cucerirea lui era esențială pentru ca rușii să formeze un coridor între Crimeea și estul Ucrainei și să blocheze astfel portul de la Marea Azov și, implicit, exporturile. Acest lucru duce la paralizarea economiei din Ucraina, puternic dependentă de exporturile prin portul de la Mariupol.

Asaltul rusesc de la Mariupol a decimat capacitatea Ucrainei de a produce fier și oțel, dar și de a-l expedia, împreună cu exporturile sale de cărbune și cereale, în restul lumii, scrie digi24.ro.

Mariupol este primul oraș important care cade în mâinile rușilor după Herson, un oraș mult mai puțin important din punct de vedere strategic.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

Înainte de invazia rusească, Mariupol este al 10-lea oraș ca populație din Ucraina și avea, în anul 2021, puțin peste 430.000 de locuitori.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.