Un atac armat s-a produs joi la o universitate din centrul orașului Praga. Oamenii legii au transmis că au fost înregistrate peste 30 de victime și 15 persoane decedate.

Atac armat la Praga. Poliția a închis Piața Jan Palach Square și zonele din apropiere

Atacul armat a avut loc joi, la Facultatea de Arte din cadrul Universității Charles, din orașul Praga.

"În momentul de față, la fața locului are loc o intervenție a poliției, toată Piața Jan Palach și împrejurimile sunt complet închise”, au transmis polițiștii pe rețeaua X.

Poliția a anunțat ulterior că există răniți, dar și morți în urma atacului. Potrivit purtătorului de cuvânt al facultății, Tereza Marková, personalul și studenții care se aflau în acel moment în clădire au fost instruiți să se închidă în birouri și în sălile de clasă. Oamenii legii le-au cerut locuitorilor caselor din apropiere să nu iasă din case și să părăsească locul atacului pentru siguranța lor.

"Am actualizat așa-numitul plan de traumă, când unitățile medicale din jur sunt în standby. Am trimis 4 echipaje medicale și mai multe echipaje de salvare la fața locului, inclusiv vehicule speciale”, a spus Jana Poštová, purtătoarea de cuvânt a serviciului de salvare din Praga.

Poliția a închis de urgență digul, iar liniile de tramvai și autobuz au fost deviate. La scurt timp, poliția a anunțat capturarea atacatorului.

"Atacatorul a fost eliminat. Întreaga clădire este în prezent evacuată și există mai mulți morți și zeci de răniți”, a anunțat poliția cehă pe rețelele de socializare.

15 persoane au decedat în urma atacului de la Praga

Jan Lipavský, ministrul de externe al Cehiei, a declarat că este "șocat de teribilul eveniment de la Facultatea de Arte a Universității Charles”.

Citeste si:
Bilanț COVID-19, 3 iunie 2022. Cifrele înregistrate în ultimele ore
Bilanț COVID-19, 3 iunie...

"Prezint condoleanțe familiilor victimelor. Mă gândesc la cei răniți, la cei dragi lor, la studenți și la toți cei afectați de acest act îngrozitor”, a adăugat el.

Poliția din Cehia a transmis că atacatorul era un student în vârstă de 24 de ani la Universitatea Charles. Acesta ar fi încercat să intre în mai multe săli de clasă, însă studenții și profesorii au fost anunțați să se baricadeze. Băiatul s-a urcat pe acoperișul clădirii, unde s-ar fi împușcat și ar fi căzut de pe clădire.

Poliția susține că atacatorul ar fi avut probleme psihice. Individul avea permis de port-armă și deținea mai multe arme, potrivit președintelui poliției cehe, Martin Vondrášek.

Ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, care a și mers la locul tragediei, a declarat că nu există un pericol iminent.

Citeste si:
Bilanț COVID-19, 2 iunie 2022. Cifrele înregistrate în ultimele ore
Bilanț COVID-19, 2 iunie...

"Sunt la fața locului, poliția intervine foarte profesional. Vreau doar să asigur publicul că nu mai există niciun pericol acum, al doilea trăgător nu a fost confirmat. Cu toate acestea, vreau să îndemn cetățenii care se deplasează în centrul Praga să respecte cu strictețe indicațiile Poliției la fața locului, să respecte toate închiderile puse de poliție, să nu meargă la fața locului pentru a vedea și a nu complica intervenția tuturor componentelor Sistem integrat de salvare", a scris Vit Rakusan pe pagina sa de Facebook.

În urma atacului armat din Praga, cel puțin 30 de persoane au fost rănite, iar alte 15 au decedat.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Decembrie 2023 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.