Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina are consecințe dincolo de Europa, a declarat, marți, președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen. Oficialul a menționat și că Uniunea Europeană (UE) va contribui cu 2,5 miliarde de euro pentru a aborda penuria mondială de alimente. 

Războiul creat de Rusia are consecinţe dincolo de Europa, avertizează Ursula von der Leyen. Securitatea alimentară în întreaga lume e în pericol

„Deoarece nevoile umanitare sunt deja la cote maxime, războiul creat de Kremlin ameninţă securitatea alimentară în întreaga lume”, a declarat Von der Leyen, la Forumul Umanitar Europea, conform CNN.

„UE, cel mai mare donator umanitar din lume, îşi intensifică sprijinul cu 2,5 miliarde de euro până în 2024 pentru a ajuta regiunile cele mai afectate de insecuritatea alimentară şi măsuri speciale pentru a creşte producţia europeană de alimente”, a mai spus președintele CE.

Oficial francez: Războiu ar putea genera o criză alimentară „la scară globală”

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina, doi dintre cei mai mari producători de culturi din lume, ar putea duce la o criză alimentară „la scară globală”, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie. Afirmația a fost făcută înaintea unei reuniuni a miniștrilor Agriculturii din statele UE, care ar urma să discute despre situația alimentară și cu omologul lor ucrainean, într-un apel video.

Programul Alimentar Mondial (PAM) a atras atenţia vineri asupra iminenţei unei crize alimentare în regiunile afectate de război în Ucraina şi asupra riscurilor de foamete în state sărace agravate de întreruperea producţiei şi exporturilor unor mărfuri precum cerealele. PAM arată că există informații despre „grave penurii” de alimente și apă la Kiev și Harkov, menționând că „duce o cursă contracronometru pentru a prepoziționa alimente în zonele unde se așteaptă la o izbucnire a luptelor”.

Rusia și Ucraina asigură 29% din exporturile mondiale de grâu, iar perturbări puternice ale producției și exporturilor riscă să antreneze o creștere a prețurilor la mărfurile alimentare, aflate deja la un nivel record.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

„Aceasta va eroda securitatea alimentară a milioane de oameni”, îndeosebi a acelora care sunt deja în pragul foametei din cauza nivelurilor ridicate ale inflației prețurilor la alimente în țara lor, a completat agenția ONU.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Martie 2022 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.