„Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca ţările baltice şi Europa de Est”, a avertizat președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski, în a opta zi de război cu Rusia. Apelul său către Europa de a înființa o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei a rămas în picioare. Marea Britanie s-a dezis, deoarece „ar însemna doborârea avioanelor rusești”. Și președintele Consiliului European se aliniază acestei ideologii, argumentând că un astfel de scenariu poate declanșa al treilea război mondial.

 

Europa nu-și asumă o zonă de excludere aeriană în Ucraina, măsură cerută de Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski a cerut din nou Occidentului să sporească sprijinul militar pentru țara sa, spunând că impunerea unei zone de excludere aeriană pe cerul Ucrainei ar fi singura soluție ca cetățenii să nu mai fie uciși în bombardamente.

„Vrem o zonă de excludere aeriană deoarece copiii noștri sunt uciși cu intenție. Proiectile, rachete Iskander vin dinspre Belarus și dinspre Rusia”, a declarat șeful de stat ucrainean.

„Dacă Ucraina va fi învinsă, Dumnezeu cu mila, amintiți-vă cuvintele mele, vor urma Letonia, Lituania, Estonia, Moldova, Georgia, Polonia. Nu se vor opri până nu vor ajunge la zidul Berlinului”, a completat acesta.

Instaurarea unei zone de excludere aeriană ar înseamna ca statele care sunt de acord cu această măsură să își asume doborârea oricărui avion de luptă care încalcă acest spațiu. Europa nu-și asumă.

„Dacă Ucraina va fi învinsă, Dumnezeu cu mila, amintiți-vă cuvintele mele, vor urma Letonia, Lituania, Estonia, Moldova, Georgia, Polonia. Nu se vor opri până nu vor ajunge la zidul Berlinului”, a transmis Charles Michel, președintele Consiliului European.

Marea Britanie respinde apelul lui Zelenski

Viceprim-ministrul Marii Britanii, Dominic Raab, a respins, pentru a doua oară, în data de 1 martie, solicitările Ucrainei ca NATO să impună o zonă de exludere în spațiul aerian al Ucrainei. Oficialul a afirmat că ar risca să extindă războiul peste granițele statului ucrainean, plasând alianța militară în conflict direct cu forțele ruse, conform The Associated Press.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Dominic Raab a precizat, pentru Sky News, că Marea Britanie face eforturi pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să își schimbe poziția. Marea Britanie colaborează cu alte teritorii pentru amplificarea sancțiunilor și pentru a investiga crimele de război în timpul conflictului.

„Nu vom impune o zonă de excludere a zborului pentru că ne-ar pune într-o poziţie în care ar trebui să asigurăm respectarea sa prin doborârea avioanelor ruseşti”, a spus Raab, într-un interviu pentru Sky.

Linie specială de telecomunicații între Rusia și SUA

Între Rusia și SUA a fost înființată o nouă linie specială de telecomunicații, care va fi folosită de liderii militari ai celor două țări. Astfel, taberele aflate în conflict pot clarifica rapid eventuale incidente, precum doborârea accidentală a unor aeronave, pentru ca astfel de evenimente să nu escaladeze.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

UE și-a închis spațiul aerian pentru Rusia

Uniunea Europeană a anunțat, în data de 27 februarie, că își închide spațiul aerian petru avioanele rusești. Decizia a fost luată după ce 18 state europene anunțaseră această hotărâre, ca o formă de sancționare a Rusiei pentru invazia din Ucraina.

Măsura implică interzicerea tuturor aeronavelor civile și militare care zboară dinspre Rusia sau care aparțin unei companii rusești, scrie The Guardian. Până acum, Italia, Franța, Belgia, Germania, Danemarca, Luxemburg, Finlanda, Slovenia, Lituania, Bulgaria, Letonia, Estonia, Cehia, Polonia, România, Republica Moldova, Marea Britanie și Islanda și-au închis spațiile aeriene pentru aeronavele Rusiei.

Decizii istorice ale UE față de Rusia

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Martie 2022 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.