Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Aleksey Danilov, susține că, potrivit serviciilor de informații, Vladimir Putin intenționează să declare legea marțială pe 4 martie în Federația Rusă. Relatarea a fost întărită de consilierul prezidențial al lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, care a susținut că „există pregătiri”. 

 

Rusia intenționează să declare legea marțială pe 4 martie

„Aceasta sunt datele serviciilor noastre de informații ale noastre că, din 4 martie, Federația Rusă are dorința de a impune cu adevărat legea marțială în țara sa. Vreau să văd cum vor reacționa orașele Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe la această măsură, unde sunt mult mai mulți intelectuali care înțeleg ce se întâmplă în Rusia”, a declarat Aleksey Danilov, conform Pravda.ua.

Oficialul adaugă și faptul că, prin această măsură, liderul de la Kremlin arată că nu are suficientă „carne de tun” și astfel poate chema tinerii în armată și îi poate trimite în Ucraina „ca să intre în mașina noastră de tocat carne”.

„Nu înțeleg de ce face asta”, a conchis secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională.

Consilier al lui Volodimir Zelenski: Există pregătiri pentru introducerea legii marţiale în Rusia

Rusia se pregăteşte să instituie legea marţială, pentru a nu se confrunta cu manifestaţii anti-război, a declarat Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean.

„Cele două camere ale Parlamentului rus se vor reuni pe 4 martie într-o şedinţă extraordinară de urgenţă. Pe ordinea de zi, după cum am aflat, se află introducerea legii marţiale ca măsură preventivă”, a afirmat Mihailo Podoliak.

Anterior, Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a făcut apel la ruși să iasă zilnic în stradă pentru a protesta față de conflictul militar izbucnit de Rusia în Ucraina.

„Aleksei Navalnîi i-a chemat pe oameni să iasă şi să protesteze împotriva războiului în fiecare zi la ora 19:00 şi în weekenduri la 14:00. În principalele pieţe din oraşele unde locuiţi”, a scris pe Twitter Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a opozantului rus.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Ucraina a instalat legea marțială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a introdus, în data de 28 februarie, legea marțială în Ucraina, ca urmare a atacurilor Rusiei. Este pentru a doua oară când Ucraina a declarat legea marțială, după cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a mai fost decretată în anul 2018 de fostul șef de stat Petro Poroșenko.

Legea marțială a fost adoptată de parlamentul Ucrainei în 2000, dar a suferit numeroase modificări. Cea mai recentă variantă este din 2015 și se numește oficial „Despre regimul juridic al legii marțiale”.

„Oricine se poate alătura luptei împotriva ocupanţilor trebuie să o facă. Nu a fost o decizie uşoară, din punct de vedere moral, dar este utilă din punctul de vedere al protecţiei noastre.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

În conformitate cu legea marţială, participanţii la ostilităţi, ucraineni cu experienţă reală de luptă, vor fi eliberaţi din închisori şi-şi vor putea ispăşi pedepsele în locurile cele mai periculoase ale războiului. Cheia acum stă în apărare”, şi-a justificat decizia Volodimir Zelenski, potrovit EFE, preluată de Agerpres.

Câteva dintre prevederile legii, conform legislației ucrainene:


  • 1) introducerea muncii obligatorii pentru șomeri, în vederea efectuării unor activități cu caracter defensiv și implicarea lor în lucrări utile din punct de vedere social efectuate pentru a răspunde nevoilor Forțelor Armate ale Ucrainei, asigurarea functionarii economiei nationale si care nu necesita, de regula, pregatire speciala


  • 2) folosirea resurselor de muncă ale firmelor- private sau de stat- pentru nevoile de apărare, inclusiv schimbarea fluxurilor de fabricație, efectuarea de modificări în activitățile de producție și în condițiile de muncă în conformitate cu legislația muncii

Citeste si:
Vladimir Putin a adoptat legea marțială în teritoriile ucrainene...
Vladimir Putin a adoptat...


  • 3) preluarea în folosință temporară a bunurillor ministerelor, ale altor organe executive centrale și locale, ale instituțiilor și organizațiilor de orice formă de proprietate și ale cetățenilor, necesare nevoilor de apărare și să elibereze documentele care să ateste acest lucru


  • 6) instituirea unui regim strict de circulație a cetățenilor, străinilor și apatrizilor, precum și circulația vehiculelor


  • 7) interzicerea activităților partidelor politice, organizațiilor publice, dacă aceasta amenință suveranitatea, securitatea națională a Ucrainei, independența statului și integritatea teritorială a acesteia


  • 8) monitorizează activitatea companiilor de comunicații, tipografii, edituri, televiziune și radio, teatru, utilizează posturi de radio locale, centre de televiziune și tipografii în scopuri militare și desfășoară prin intermediul acestora activități de informare în rândul trupelor și populației; reglementează activitatea televiziunilor și radiourilor, se interzice activitatea posturilor deținute de radio-amatori pentru uz personal și colectiv. În cazul încălcării acestor reguli, se vor confisca echipamentele de transmisiuni

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...


  • 9) se interzice comerțul cu arme, substanțe chimice puternice și otrăvitoare, precum și cel cu băuturi alcoolice și substanțe produse pe bază de alcool


  • 10) li se interzice recruților și angajaților din Armată să își schimbe reședința fără știrea comandamentului militar


  • 11) se instituie recrutarea apartamentelor și a caselor în cazul nevoii de cazare a militarilor sau amplasării unităților militare


  • 12) introducerea raționalizării, dacă este cazul, a produselor alimentare de bază și a celor nealimentare, destinate populației


  • 13) șefii de întreprinderi, instituții și organizații de stat pot fi înlocuiți pentru îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu, fiind numiți șefi interimari ai acestor întreprinderi, instituții și organizații


  • 14) pot fi înstrăinate sau confiscate bunuri ale persoanelor juridice și fizice în scop de apărare.

Ce este legea marțială?

Legea marțială este un sistem legal care e folosit atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. Aceasta arată impunerea controlului militar direct asupra funcțiilor civile normale ale guvernului, mai ales ca răspuns la o urgență temporară.

De regulă, legea suprimă unele drepturi individuale ale cetățenilor, limitează durata unui proces și prevede pedepse mai dure decât în mod obișnuit. La început, legea marțială era impusă în timpul războiului sau în teritoriile ocupate, pentru a permite guvernului să controleze mai ușor populația. În zilele noastre, este utilizată de guvernele autoritare.

În multe teritorii, legea marțială prevede anumite reguli specifice, cum ar fi interzicerea circulației după anumite ore, seara, iar, de cele mai multe ori, puterea judecătorească este exercitată de tribunale militare, numite curți marțiale. Totodată, autoritățile pot să dispună lipsirea de libertate a unor indivizi, fără a fi nevoie de o condamnare judecătorească.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Martie 2022 - 06 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.