Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a introdus legea marțială în cele patru regiuni ucrainene care au fost anexate de Rusia în urma unor referendumuri.

Putin a introdus legea marțială în teritoriile ucrainene anexate

Putin a semnat un decret prin care a introdus legea marțială în regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, anexate de Rusia în urma unui referendum. Prin intermediul acestei legi, Kremlinul are un control mai mare asupra acestor zone.

„Am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru entități constitutive ale Federației Ruse [regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie]. Acesta va fi trimis imediat spre aprobare Consiliului Federației și Duma de Stat”, a declarat Putin.

Liderul de la Moscova susține că au intrat în vigoare legile constituționale privind admiterea a patru noi regiuni în Federația Rusă. Ucraina a refuzat să recunoască ilegalitatea comisă de autoritățile ruse, despre care ei susțin că a fost „voința și alegerea poporului”.

„Lucrăm la rezolvarea unor sarcini de anvergură foarte dificile pentru a asigura securitatea și viitorul sigur al Rusiei, pentru a ne proteja poporul. Cei care se află pe linia frontului sau care se antrenează în poligoanele de tragere și în centrele de pregătire ar trebui să simtă sprijinul nostru și să știe că au în spate țara noastră măreață și poporul nostru unit”, a afirmat Putin.

Putin a anunțat puteri suplimentare de urgență pentru șefii tuturor regiunilor din Rusia, însă nu a oferit detalii.

„În situația actuală, consider că este necesar să acord puteri suplimentare șefilor tuturor regiunilor din Rusia”, a mai adăugat liderul rus.

Președintele rus susține că înainte ca aceste teritorii să fie anexate de Rusia, acolo exista deja un regim de lege marțială.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Acum trebuie să formalizăm acest regim deja în cadrul legislației rusești. Prin urmare, am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru subiecte ale Federației Ruse”, a explicat Putin.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluție prin care condamnă anexările ilegale ale celor patru regiuni ucrainene de către Rusia. 143 de voturi au fost pentru, cinci împotrivă și 35 de abțineri.

Ce presupune introducerea legii marțiale

Potrivit legii din Rusia, introducerea legii marțiale se referă la restricții privind călătoriile și adunările publice, o cenzură mai strictă asupra populației.

Jurnalistul Jake Cordell de la agenția de presă Reuters a scris pe contul de Twitter că decretele Kremlinului sunt mult mai mult decât ceea ce spune Putin în timpul discursului său în fața Consiliului de Securitate al Rusiei.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

„Decretele reale ale Kremlinului merg mult mai departe decât a lăsat să se înțeleagă Putin în discursul său (ca de obicei) privind legea marțială, prezentând noi măsuri de securitate radicale, restricții de circulație, controale ale vehiculelor și „mobilizare economică” în mare parte din vestul și sudul Rusiei”, explică Cordell.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2022 - 06 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.