Papa Francisc s-a folosit sâmbătă de mesajul său de Anul Nou pentru a trage un semnal de alarmă şi pentru a cere stoparea violenţelor comise asupra femeilor, considerând că astfel de fapte "îl insultă pe Dumnezeu".

Papa Francisc, mesaj de Revelion

Suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, a oficiat liturghia de Anul Nou în Bazilica Sfântul Petru în ziua în care Biserica Catolică marchează atât solemnitatea Fecioarei Maria Născătoare de Dumnezeu, cât şi Ziua Mondială a Păcii, o sărbătoare pe care Vaticanul a instituit-o în anul 1967.

Papa Francisc a părut într-o formă fizică destul de bună sâmbătă, după inexplicabilul incident din seara de Revelion, când a participat la slujba de seară, dar a renunţat în ultimul moment să o mai oficieze, aşa cum fusese anunţat.

La începutul liturghiei de sâmbătă, liderul de la Vatican a străbătut întreaga lungime a culoarului central al Bazilicii Sfântul Petru, spre deosebire de seara de vineri, când a pătruns în biserică printr-o intrare laterală din proximitatea altarului şi a privit slujba dintr-o zonă laterală.

Mesajul de Revelion al Papei în jurul temelor asociate femeilor şi maternităţii

Papa Francisc suferă de sciatică, o afecţiune care îi provoacă dureri la nivelul membrelor inferioare, iar unele recidive ale bolii îl împiedică să rămână pentru mult timp în picioare.

Suveranul pontif şi-a construit predica de Anul Nou în jurul temelor asociate femeilor şi maternităţii - spunând că femeile sunt cele care "ţin împreună firele vieţii" - şi a făcut din această cuvântare unul dintre cele mai puternice apeluri ale sale prin care a cerut stoparea violenţelor comise asupra lor.

"Întrucât mamele sunt cele care dăruiesc viaţă şi femeile păstrează lumea funcţională, ar trebui să depunem cu toţii eforturi mai mari pentru a promova mamele şi pentru a le proteja pe femei", a declarat papa Francisc.

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

"Cât de multă violenţă este îndreptată împotriva femeilor! Ajunge! A răni o femeie înseamnă a-l insulta pe Dumnezeu, care de la o femeie a preluat umanitatea noastră - nu de la un arhanghel, nu în mod direct, ci de la o femeie", a adăugat suveranul pontif, referindu-se la Fecioara Maria.

Lockdown-ul a făcut multe femei să rămână lângă agresorii lor

În timpul unei emisiunii de luna trecută a televiziunii italiene, papa Francisc i-a spus unei femei care a fost bătută de fostul ei soţ că bărbaţii care comit acte de violenţă asupra femeilor se angajează în fapte care sunt "aproape satanice".

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19 în urmă cu aproape doi ani, papa Francisc a vorbit de mai multe ori în public împotriva violenţei domestice, un flagel care s-a intensificat în mai multe ţări după ce perioadele de lockdown au făcut ca unele dintre femei să rămână captive alături de agresorii lor.

Citeste si:
Monica Bârlădeanu, despre minunile pe care le-a trăit rugându-se la...
Monica Bârlădeanu, despre...

Participarea credincioşilor la liturghia de Anul Nou a fost mai redusă în comparaţie cu anii trecuţi din cauza pandemiei de COVID-19. Italia, ţara în centrul căreia se află Vaticanul, a raportat vineri un număr record de 144.243 de infectări confirmate în 24 de ore şi a impus recent noi restricţii, precum obligativitatea de a purta măşti sanitare în aer liber.

Ce conținea mesajul anual de pace al papei Francisc

În mesajul său publicat în decembrie pentru a anticipa Ziua Mondială a Păcii, papa Francisc a îndemnat ţările lumii să redirecţioneze banii alocaţi înarmării şi să îi investească în educaţie, deplângând totodată creşterea costurilor militare în defavoarea cheltuielilor destinate serviciilor sociale.

Citeste si:
5 intenții de Anul Nou pentru sănătatea ta emoțională
5 intenții de Anul Nou pentru...

Mesajul anual de pace al papei Francisc este trimis şefilor de state şi de organizaţii internaţionale, iar suveranul pontif oferă o copie a mesajului, semnată de el, liderilor lumii care urmează să efectueze vizite oficiale la Vatican pe parcursul anului în curs, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.