Ministrul de Externe din Taiwan acuză China că vrea să imite talibanii. Jospeh Wu susține că insula pe care Beijingul pretinde că este teritoriu chinez nu dorește să fie supusă comunismului ori crimelor împotriva umanității.

Ministrul de Externe din Taiwan a afirmat că rivalii chinezi vor ca țara pe care o reprezintă să aibă aceeași soartă precum Afganistanul

Instalarea talibanilor la putere a stârnit conflicte în Taiwan cu privire la posibilitatea de a avea aceeași soartă ca Afganistanul, după o posibilă invazie chineză. Ministrul de Externe și-a exprimat recunoștința față de Statele Unite ale Americii pentru sprijinirea dorințelor și intereselor poporului din Taiwan. Într-o postare pe Twitter, prim-ministrul Taiwanului face un apel către China pentru a înceta presiunile asupra insulei.

„China visează să imite talibanii, dar permiteți-mi să fiu direct: avem voința și mijloacele de a ne apăra”, a notat oficialul.

China a încercat să construiască legături cu talibanii în pofida îngrijorărilor cu privire la efectul pe care l-ar putea avea extremiștii islamiști care operează în Xinjiang din China asupra Beijingului. Totuși, unii specialiști sunt de părere că o comparație între situația afganilor și cea a taiwanezilor este pripită.

Citeste si:
Crăciunul 2021, mai scump din cauza pandemiei. Prețurile produselor...
Crăciunul 2021, mai scump din...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Taiwanul reprezintă un „interes major pentru SUA, căci este o democrație care funcționează, un aliat loial”, „cu o armată competentă și care se află direct în largul celui mai mare rival al Americii”, a transmis Robert Kelly, expert în relații internaționale la Universitatea națională din Pusan, pe Twitter.

China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său și sub politica sa refuză să aibă relații diplomatice cu orice teritoriu care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă ori ca fiind guvern legitim al Chinei.

Cum a început totul?

Poziția Taiwanului față de China a fost stabilită după Războiul Civil Chinez (1927-1949), ajuns la final după Al Doilea Război Mondial, cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea Partidului Naționalist Chinez, Kuomintang, pe insula Taiwan. Republica China, fondată după Revoluția Xinhai din 1911, și-a continuat existența în Taiwan și, până la începutul anilor '70, a fost recunoscută ca „stăpân” legitim al întregii Chine de majoritatea comunității internaționale.

Citeste si:
Afganistanul, cu un picior în groapă. Criza umanitară și...
Afganistanul, cu un picior în...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.