Presedintele rus Vladimir Putin s-a pronuntat in criza nord-coreeana, avertizand Statele Unite si celelalte parti implicate sa nu se indrepte “spre o fundatura” si cerand discursuri pentru rezolvarea problemei, relateaza CNN.

„Rusia considera ca politica de a pune presiune pe Phenian pentru a-si opri programul de rachete nucleare este gresita si inutila”, a spus Putin intr-un articol publicat joi de Kremlin, inainte de summitul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), ce va avea loc la Xiamen, in China.

„Problemele regiunii ar trebui rezolvate prin dialog direct al tuturor partilor implicate, fara preconditii. Provocarile, presiunea si retorica militarist si insultatoare sunt o fundatura”, a atras atentia presedintele rus.

Comentariile sale au fost publicate la cateva ore dupa ce Statele Unite si Coreea de Sud au desfasurat un exercitiu ce simuleaza un raid de bombardament in Peninsula Coreea, denuntat de Phenian drept un “act pripit”

Rusia a fost unul dintre participantii la negocierile in sase care au avut loc la mijlocul anilor 2000, intr-o tentativa de a convinge tara comunista sa renunte la programul sau nuclear.

In articolul publicat, liderul de la Kremlin avertizeaza ca situatia din Peninsula Coreea este “in pragul unui conflict la scara extinsa”.

Actiune pripita

Joi, patru avioane de lupta american F-35B, carora li s-a alaturat doua bombardiere american B-1B si patru avioane de lupta sud-coreene F-15 au luat parte la un exercitiu ce a simulat un atac chirurgical vizand tinte-cheie inamice, la poligonul Pilsung din provincial Gangwon, din estul Coreei de Sud.

Intr-un comunicat, Comandamentul american pentru Pacific a declarat ca simularea este un “raspuns direct” la lansarea marti, in Coreea de Sud, a unei rachete balistice cu raza intermediara de actiune deasupra Japoniei.

Phenianul a denuntat joi exercitiul, descries de agentia de presa KCNA drept o “actiune militara salbatica”.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

“Imperialistii americani si fortele-marioneta sud-coreene nu isi ascun natura belicoasca, sustinand ca exercitiile sunt menite sa ‘contracareze’ lansarile de rachete balistice (nord-coreene) si dezvoltarea armelor nucleare”, a afirmat KCNA.

Agentia adauga ca Washingtonul vi Seulul au fost “uimite” de lansarea recenta a unei rachete de catre regimul de la Phenian, “prima operatiune militara in Pacific” a tarii, scrie News.ro.

Lansarea a provocat panica in Japonia, unde sirenele au sunat in partea de nord a tarii, iar locuitorii au primit SMS-uri prin care li se cerea sa se adaposteasca intr-o structura solida sau intr-un subsol.

Vineri au avut loc mai multe simulari de evacuare in situatii de urgenta, intr-o serie de orase japoneze. Scenariul exercitiilor a fost un atac cu racheta.

Citeste si:
Avertisment DSP: Apă de băut contaminată. Singura acțiune făcută de...
Avertisment DSP: Apă de băut...

Sute de localnici din prefecturile Aomori si Hokkaido s-au adapostit in centre comunitare si in cladiri publice la auzul sirenelor.

Exercitii militare

Coreea de Sud si Statele Unite sunt implicate in prezent in exercitii militare comune, care au inceput saptamana trecuta. La o conferinta de presa organizata joi, o purtatoare de cuvant a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a parut sa faca referire la manevrele pe scara larga, spunand ca situatia din Peninsula Coreea “nu este ca un scenariu de film sau ca un joc pe calculator”.

De asemenea, exercitiile anuale infurie intotdeauna Phenianul, iar unele voci au pledat pentru anularea sau reducerea lor, ca semn de incredere, pentru a-l aduce pe liderul nord-coreean Kim Jong-un inapoi la masa negocierilor.

Joi, generalul Vincent K. Brooks, comandantul fortelor american din Coreea, a declarat ca acest lucru a fost luat in considerare.

“Statele Unite nu au desfasurat bombardiere in cusul exercitiilor incheiate recent in speranta ca amploarea redusa va transmite un semnal pozitiv Coreei de Nord si regiunii”,
a spus el intr-un comunicat.

Citeste si:
NATO se pregătește de război: simulează activarea Articolului 5....
NATO se pregătește de război:...

“In schimb, Coreea de Nord a raspuns la acest gest cu repetitii pentru raiduri ale operatiunilor speciale impotriva insulelor sud-coreene, trei lansari de rachete cu raza scurta de actiune si o racheta cu raza intermediara de actiune ce a zburat pe deasupra Japoniei si a aterizat in oceanul Pacific. Aparent, modificarile la exercitiu nu au contat”, a adaugat liderul militar.

Demonstratie de forta

Inainte de lansarea de marti, Phenianul a anuntat ca va organiza operatiuni militare viitoare vizand teritoriul american Guam.

Guam este de mult o tinta a furiei nord-coreene impotriva SUA si se confrunta adesea cu amenintari. Coreea de Nord a spus ca il va ataca in 2013 si din nou in august 2017.

Mica insula din vestul Pacificului este cel mai apropiat teritoriu american din Coreea de Nord si gazduieste doua baze militare american importante. Una dintre ele este baza aeriana Andersen, de unde au fost ridicate joi bombardiere B-1B care au luat parte la exercitii. Avioanele de lupta F-35 au fost ridicate de la baza Puscasilor Marini din Iwakuni, Japonia.

Citeste si:
Ungaria, presiuni asupra României pentru a decide în ce ligă joacă....
Ungaria, presiuni asupra...

Aparatele de lupta F-35 ar fi o parte cheie a unui eventual atac preventiv al SUA asupra Coreei de Nord, menit sa neutralizeze capacitatile defensive si de contraatac ale tarii, a explicat Jerry Hendrix, un capitan de marina in rezerva si consultant la Centrul pentru Noua Securitate Americana.

Corey Wallace, analist pe problem de securitate la Universitatea Freie din Berlin, a declarat saptamana aceasta ca folosirea de F-35 din Japonia la exercitii arata ca SUA au mai multe optiune pentru un eventual atac asupra statului communist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.