România este presată să decidă în ce ligă joacă - fie alături de vecini, fie doar cu țările mari din vest - iar lui Ludovic Orban i s-a cerut să-și prezinte scuzele cu privire la declarațiile sale despre investițiile în Transilvania.

România trebuie să se decidă în ce ligă joacă, la cererea Ungariei

Țara noastră este nevoită să se decidă rapid dacă dorește să facă parte din spațiul economic unitar construit în Europa Centrală și de Est sau vrea să fie prezentă numai în liga marilor țări europene, a spus Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului ungar, la deschiderea unei expoziţii de artă la Sfântu Gheorghe, potrivit hidaro.hu.

Politicianul, membru al partidului Fidesz (Alianța Civică Maghiară, partid de centru-dreapta) a completat că se lucrează la „ridicarea” unui spațiu economic unitar în Europa Centrală și de Est, în care pilonul principal este Inițiativa celor Trei Mari. În prezent, România este membru oficial.

De asemenea, Nemeth a făcut referire și la faptul că maghiarii din Transilvania solicită o universitate maghiară subvenționată de stat, cu care România a rămas datoare încă de la schimbarea regimului comunist.

„Ar fi timpul ca Ludovic Orban să-şi revizuiască această declaraţie şi, în completare, să-şi ceară scuze”, a declarat oficialul.

„Hai să fim cinstiţi, că judeţul Harghita a cam fost ocolit de investiţii şi cred că şi unii dintre cei care au fost la butoanele administraţiilor nu prea şi-au dorit astfel de investiţii, pentru că se ştie foarte bine că partidele cum sunt UDMR, de exemplu, care chiar dacă e un conglomerat de mai multe partide şi asociaţii, de fapt e unicul reprezentant politic şi are tendinţa să fie un soi de partid unic. Îşi ţine mai uşor alegătorii dacă ei sunt dependenţi”, a spus Orban, în data de 8 august, înaintea alegerilor interne din PNL Harghita.

Relații politice între cele două state

În intervalul 2005-2008 s-au organizat ședințe comune de guvern anuale la București, Budapesta, Sibiu și Seghedin. În baza tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară, în martie 1997 s-a constituit Comisia Mixtă de Colaborare și Parteneriat Strategic dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare. Cu acordul dintre ambele guverne privind conlucrarea în domeniul protecției mediului, s-a construit Comisia Mixtă Română-Ungară de colaborare în domeniul protecției mediului. Alte punți între noi:

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

  • Grupul parlamentar de prietenie româno-ungar

  • Comitetul de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităților naționale

  • Consiliul oamenilor de afaceri români și ungari

  • Trilaterala România-Ungaria-Serbia, la nivel de miniștri ai afacerilor externe.

  • Trilaterala România-Ungaria-Austria, la nivel de miniștri ai internelor.

  • Comisia mixtă româno-ungară de istorie

  • Comisia mixtă româno-ungară hidrotehnică

  • Comisia mixtă româno-ungară de colaborare în domeniul turismului

  • Camera de Comerț și Industrie româno-ungară „Carpatia”

  • Batalionul mixt româno-ungar

  • Batalionul multinațional de geniu „Tisa” (România-Ungaria-Ucraina-Slovacia)

  • Euroregiunea Carpatică, Euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, Euroregiunea Bihor–Hajdú-Bihar.
  • Citeste si:
    Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
    Victorie pentru premierul...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 August 2021 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.