Un avertisment al DSP sperie locuitorii din județul Dolj. Jumătate dintre localitățile de acolo au rămas fără apă potabilă pe caniculă, după ce analizele de laborator au arătat că este contaminată cu bacterii ce pot să ucidă. Deși situația este critică, unii își riscă sănătatea pentru că nu au cum să cumpere apă de la magazin.

Apă de băut contaminată în Dolj. Avertisment DSP

Pericolul există în peste 50 de localități din Dolj, unde apa din rețeaua de alimentare publică nu e bună de băut. Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) au descoperit că e contaminată cu bacterii care pot provoca boli. Analizele au relevat și depășiri mari de nitriți și nitrați.

Astfel, oamenii sunt nevoiți să scoată bani de la saltea dacă nu vor să piară deshidratați, mai ales acum, când soarele e sus pe cer. Dar nu toată lumea își permite acest „lux”. Cei mai mulți dintre localnici și-au construit fântâni în curte din care continuă să bea, chiar dacă știu că apa e nepotabilă.

Reprezentanții primăriilor care nu au semnat cu compania de apă au încercat să găsească alte căi de bine. Investițiile, totuși, ar fi fost prea mari, așa că singura acțiune pe care au desfășurat-o după ce alarma a fost dată a constat în lipirea unor afișe deasupra cișmelelor pe care sunt notate „apă nepotabilă (menajeră)”.

„Este vorba de valoarea azotaților, nitriți, nitrați și a clorului în apă. De asemenea, în 18 cazuri s-au detectat și prezența de bacterii poliforme, E-coli”, a explicat Ștefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Dolj.

Citeste si:
Termoenergetica va începe azi încărcarea cu apă a instalațiilor și...
Termoenergetica va începe azi...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

„ Autorităţile trrebuie să facă anual un set de analize pentru staţiile de apă şi să depună un dosar de avizare la DSP. Dacă nu apar analizele conforme, noi le încetăm activitatea. O parte din cele 51 de staţii sunt neautorizate pentru că nu au ieşit analizele bune, altele pentru că nici măcar nu au depus dosarul. Uneori, îşi fac analizele pe cont propriu, văd că nu ies conforme şi nici nu mai depun acest dosar”, a mai spus acesta.


  • În ultimii cinci ani, nitriții proveniți din apa de băut au dus la decesul a cinci copii, confort Institutului de Medicină Legală Dolj.

Citeste si:
Avertisment ONU: Afganistan riscă să se scufunde în sărăcie
Avertisment ONU: Afganistan...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.