Acordul pentru Clima de la Paris nu poate fi pus in aplicare fara participarea Statelor Unite, a declarat vineri consilierul de la Kremlin Andrei Belusov, citat de RIA Novosti. Totusi, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a subliniat ca angajamentele trebuie respectate si a dat asigurari ca Acordul de la Paris este inca functional, in pofida retragerii Statelor Unite, se arata intr-un comunicat al Legislativului UE.

Rusia a semnat acordul, dar nu l-a ratificat.

Anterior, vicepremierul Arkadi Dvorkovici a dat asigurari ca Moscova nu isi schimba decizia de a participa la acord, in pofida retragerii SUA.

Donald Trump a anuntat joi ca SUA se retrag din Acordul de la Paris, atragand critici din partea comunitatii internationale si a unor companii importante.

“Nu vrem ca alti lideri si alte tari sa mai rada de noi. Si nu o vor mai face”, a insistat Trump. “Aceleasi tari care ne cer sa ramanem in Acord sunt tarile care au costat impreuna America mii de miliarde de dolari prin practici comerciale dure si, in multe cazuri, prin contributii laxe la aliantia noastra militara cruciala”, a adaugat el.

Acordul de la Paris, semnat de SUA si alte 187 de tari, este menit sa tina cresterea temperaturii globale “mult sub” 2 grade Celsius fata de nivelul preindustrial. Numai Siria si Niacaragua nu au semnat acordul, scrie News.ro.

„Cei care decid sa nu participe la acest acord rateaza o oportunitate istorica pentru cetateni, planeta si economie. Uniunea Europeana va continua sa conduca eforturile impotriva schimbarilor climatice si va continua sa fie un punct de atractie global pentru investitii, inovare si tehnologie, in beneficiul locurilor de munca si a competitivitatii”, a asubliniat Tajani.

Presedintele Comisiei pentru mediu a PE, Adina-Ioana Valean (PPE, Romania), si-a exprimat speranta ca SUA se vor razgandi.

„Regretam profund aceasta decizie. Sper ca reprezinta doar un „pe curand” si nu „adio” din partea prietenilor nostri americani”, a declarat ea.

„Facilitarea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon inseamna sa fii pur si simplu pragmatic. Comunitatea internationala sprijina Acordul de la Paris. Societatea civila, industria si nivelul de constientizare in randul publicului au evoluat. Statele Unite ale Americii inca impart aceeasi planeta cu noi si suntem indreptatiti sa speram, dincolo de decizia unui singur om - chiar daca acesta este presedintele SUA - ca America va reveni in cele din urma alaturi de noi in lupta impotriva schimbarilor climatice”, a adaugat ea.

Citeste si:
Scurgeri de gaz din Nord Stream. Reacția Kremlinului: „Este stupid...
Scurgeri de gaz din Nord...

Valean a insistat ca, deocamdata, UE si China vor conduce o “coalitie a marilor ambitii” in privinta combaterii incalzirii climatice. “Dincolo de amenintarea incalzirii globale, este o lupta pentru multilateralism, pentru cooperare internationala si pentru pace. Pentru noi, europenii, este o lupta existentiala”, a insistat europarlamentarul roman.

Parlamentul European pregateste in aceasta perioada trei masuri legislative care vor implementa Acordul de la Paris: reforma pietei europene de carbon dupa 2020 (EU ETS), tintele anului 2030 prevazute de Regulamentul privind partajarea eforturilor si Regulamentul privind includerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a absorbtiilor rezultate din exploatarea terenurilor, schimbarea destinatiei terenurilor si silvicultura in cadrul de politici privind clima si energia pentru 2030.
.

Citeste si:
Donald Trump ar fi dispus sa semneze o noua versiune a Acordului de...
Donald Trump ar fi dispus sa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.