Este „stupid şi absurd” să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri Kremlinul. În paralel, europenii denunță un act de „sabotaj”.

Reacția Rusiei după scurgerile de gaz din Nord Stream

„Era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Previzibil, stupid şi absurd”, a adăugat el.

Conform lui Peskov, aceste scurgeri care afectează Nord Stream 1 și 2 sunt „problematice” pentru Moscova, dat fiind că „ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult”. „Acum, acest gaz este pe care să se scurgă”, a completat cu regret oficialul rus.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Retail jobs

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Chiar dacă sunt scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Uniunea Europeană a promis „cel mai ferm răspuns" la acest „sabotaj", iar guvernul danez a descris exploziile drept „acte deliberate". Deși UE sau Danemarca nu au menționat vinovatul, Ucraina a afirmat că aceste scurgeri sunt un „act terorist planificat” de Rusia împotriva țărilor europene.

Peskov a îndemnat ca „toată lumea să se gândească înainte de a se exprima, să aştepte rezultatele inspecţiilor pentru a şti dacă este vorba de o explozie sau nu".

Citeste si:
O femeie din Alba, suspectă de botulism după ce a mâncat pește...
O femeie din Alba, suspectă...

„Această situaţie necesită dialog, o interacţiune rapidă între toate părţile (implicate), pentru a şti ce s-a întâmplat. Deocamdată, constatăm o absenţă totală a dialogului", a adăugat el.

Scurgerile acestea de gaz îndepărtează perspectiva unei viitoare reluări a livrărilor de gaz în Europa prin Nord Stream 1, care au fost întrerupte la începutul anului septembrie, în contextul războiului din Ucraina.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Septembrie 2022 - 02 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.