Anchetatorii din Suedia au confirmat că au identificat urme de explozibil la conductele avariate ale Nord Stream. Aceștia susțin că dovezile indică un act de sabotaj.

Sabotaj la Nord Stream. Urme de explozibil la conductele de gaz

Autoritățile din Suedia și Danemarca cercetează patru găuri care au apărut în conductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Germania și Rusia prin Marea Baltică. Anchetatorii suedezi spun că au depistat urme de explozibil la conductele avariate. Inițial, Rusia a fost învinuită de atacurile de la conductele Nord Stream, însă Moscova neagă acuzațiile și afirmă că de fapt, Occidentul ar fi de vină.

Cu câteva zile în urmă, înainte de a fi detectat explozibilul la conducte, o firmă de analiză a datelor prin satelit a afirmat că a două nave misterioase au fost observate lângă conductele Nord Stream. Ambele nave aveau o lungime curprinsă între 90 și 130 de metri și aveau sistemele de identificare sau trackerele AIS (n.r. Sistem automat de identificare), dezactivate, a transmis Jerry Javornicky, cofondatorul SpaceKnow.

Retail jobs

AIS sau sistemul de identificare automată este un sistem de urmărire automată care folosește transceiver-uri pe nave și este utilizat de serviciile de trafic naval. În momentul în care sateliții sunt utilizați pentru a primi semnături AIS, se folosește termenul Satellite-AIS.

„Ei aveau trackerele oprite, ceea ce înseamnă că nu existau informații despre mișcarea lor și încercau să păstreze informațiile despre locație și informațiile generale ascunse”, a declarat Javornicky pentru social media.

Javornicky a mai menționat că SpaceKnow a identificat 25 de nave care tranzitau o zonă cu o rază de câțiva kilometri din jurul împrejurimilor în care au fost depistate scurgerile de gaz. Două dintre aceste nave nu aveau datele AIS activate. Anchetatorii continuă să analizeze circumstanțele și să identifice cine se face vinovat de incident.

Citeste si:
Suedia susține aderarea României la Schengen după ce inițial a fost...
Suedia susține aderarea...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Noiembrie 2022 - 03 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.