Comisia Europeană (CE) a acuzat gigantul rus Gazprom că a oprit furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream din Marea Baltică către Germania sub pretexte false.

Conducta Nord Stream a fost închisă sub pretexte false, a acuzat Comisia Europeană

„Anunţul Gazprom din această după-amiază că închide din nou (Nord Stream) sub pretexte false este o altă confirmare a nefiabilităţii sale ca furnizor”, a scris vineri seara pe Twitter un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Este, de asemenea, o dovadă a cinismului Rusiei, deoarece preferă să arunce gaze în loc să onoreze contracte”, a precizat sursa citată.

Potrivit producătorului de turbine Siemens Energy, o scurgere de petrol nu justifică din punct de vedere tehnic oprirea gazoductului Nord Stream, decisă de Gazprom după descoperirea unor astfel de scurgeri într-o turbină.

Gazprom a anunţat vineri seara că gazoductul Nord Stream, care urma să fie repus în funcţiune sâmbătă după o perioadă de întreţinere, va fi în cele din urmă oprit „complet" până la repararea unei turbine a acestui gazoduct vital pentru aprovizionarea europenilor.

Anunţul Gazprom riscă să accentueze îngrijorarea ţărilor europene, care încearcă să evite o criză energetică în iarnă şi acuză Rusia că folosește gazele ca armă pentru a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale după ofensiva rusă în Ucraina.

Gazprom oprește total tranzitul de gaze prin Nord Stream din cauza unor scurgeri de ulei

Grupul rus Gazprom a anunţat pe 2 septembrie oprirea completă a tranzitului de gaze prin gazoductul Nord Stream din cauza unor scurgeri de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanţă la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune, relatează agenţia EFE.

„Până când nu se elimină defecţiunea de funcţionare a echipamentului, tranzitul de gaze prin gazoductul Nord Stream rămâne complet suspendat", a anunţat Gazprom pe contul de Telegram.

Anunţul a fost făcut cu o zi înainte de data când grupul rus trebuia să reia furnizarea în Europa prin gazoduct - care deja opera la doar 20% din capacitate- după finalizarea celor trei zile de lucrări de mentenanţă la o turbină a staţiei de comprimare.

Citeste si:
Suedia confirmă că la gazoductul Nord Stream a avut loc un sabotaj
Suedia confirmă că la...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Septembrie 2022 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.