Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a purtat sambata noaptea prima discutie telefonica de la preluarea mandatului cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, in care si-a exprimat sprijinul pentru o posibila cooperare militara in lupta impotriva militantilor Statului Islamic din Siria, transmite Reuters.

”Ambele parti au demonstrat o atitudine activa pentru stabilirea si dezvoltarea unei cooperari ruso-americane. Convorbirea a avut loc intr-un ton pozitiv si orientat spre rezolvarea problemelor”, se arata intr-un comunicat al Kremlinului.

De asemenea, cei doi lideri au mentionat ca vor colabora pentru a organiza prima intalnire dintre noua administratie americana si reprezentantii Moscovei.

Relatiile ruso-americane s-au racit considerabil in ultimii ani ai administratiei Obama

Relatiile s-au racit, in special dupa anexarea Crimeei si finantarea insurgentei pro-ruse din regiunea Donetk. Insa, Trump a promis inca din campania electorala ca doreste o reapropiere de Moscova, daca va reusi sa se inteleaga in acest sens cu presedintele rus Vladimir Putin.

Donald Trump a declarat vineri ca ia in considerare daca sa ridice sau nu sanctiunile economice impotriva rusilor, insa declaratia sa a starnit un val de critici din partea unor republicani respectati precum John McCain. Senatorul republican a tinut sa aminteasca de atrocitatile comise de rusi doar in ultimii trei ani in estul Ucrainei si in Siria, precum si de anexarea Crimeei.

Kremlinul mentioneaza ca cel mai important rezultant al discutiei reprezinta afirmarea necesitatii unei lupte comune impotriva terorismului international si prioritatea colaborarii militare in Siria, scrie News.ro.

”Presedintele a vorbit in favoarea stabilirii unei coordonari reale a actiunilor ruse si americane, care vizeaza distrugerea Statului Islamic si a altor grupari teroriste din Siria”, se arata in comunicatul Kremlinului.

De asemenea, cei doi lideri au acceptat sa stabileasca o cooperare ”asemanatoare unor parteneri” atunci cand vine vorba de probleme globale precum criza ucraineana, programul nuclear iranian, conflictul israeliano-arab si tensiunile din peninsula Coreeana.

”Putin i-a amintit presedintelui Trump ca tara noastra a sprijinit aentru mai bine de doua secole America, ca cele natiuni au fost aliate in cele doua razboaie mondiale si acum percepe SUA drept cel mai important partener in lupta de combatere a terorismului international”, se arata in comunicatul Kremlinului.

Liderul rus s-a aratat incantat de victoria miliardarului republican si a promis ca va lucra in urmatorii patru ani pentru a imbunatati relatiile bilaterale dintre Moscova si Washington.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Donald Trump, adeseori criticat pentru atitudinea sa fata de Rusia

Insa, Donald Trump a fost adeseori criticat pentru atitudinea sa vizavi de Rusia, sustinand la un moment dat ca ar putea sa ia in considerare ridicarea sanctiunilor economice impuse Moscovei sau chiar recunoasterea anexarii peninsulei Crimeea. Intre timp, miliardarul republican a revenit la o retorica ceva mai moderata, recunoscand la un moment dat ca hackerii rusi ar fi putut sa joace un rol esential in atacurile cibernetice din perioada campaniei electorale.

Serviciile de informatii au descoperit ca hackerii rusi guvernamentali sunt cei care au orchestrat campania de atacuri cibernetice asupra institutiilor democratice din perioada campaniei electorale, cu scopul de a sprijini candidatura lui Donald Trump, care a demostrat o atitudine mult mai favorabila lui Vladimir Putin.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Relatia dintre Donald Trump si Rusia s-a dovedit mult mai otravita decat se credea in timpul campaniei prezidentiale, dupa ce jurnalistii Buzzfeed au publicat in prima jumatate a lunii ianuarie un raport compromitator redactat de catre un fost agent britanic al MI6. In respectivul raport este descris un asa-zis ”kompromat”, in care spionii rusi de la FSB au adunat informatii compromitatoare pentru a-l santaja pe Donald Trump.

Se pare ca operatiunea de ”kompromat” a avut loc la ordinul direct de la presedintele Vladimir Putin, care s-a aratat entuziasmat de victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA. Presedintele rus l-a ”cultivat” timp de cinci ani pe miliardarul republican.

Comportamentul lui Donald Trump la Moscova a inclus ”acte sexuale perverse” care au fost aranjate si monitorizate de catre FSB. In acest sens, miliardarul republican a fost filmat in timp ce intretinea relatii sexuale cu mai multe prostituate in urma cu patru ani in hotelul Ritz Carlton din Moscova.

Citeste si:
Andreea Bălan și Andreea Antonescu, subiect de discuție pentru...
Andreea Bălan și Andreea...

FBI ancheteaza in acest moment veridicitatea informatiilor incluse in raport, care au fost puse la dispozitie vara trecuta de un fost agent britanic cu o activitatea credibila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.