Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au condus un nou studiu, care a analizat tiparele de somn cu ajutorul unei aplicatii utilizate de 10 mii de persoane din 20 de tari, numita ENTRAIM.

Cercetatorii au gasit diferente de la cultura la cultura, dar in medie femeile din intreaga lume dorm cu aproximativ 30 de minute mai mult decat barbatii.

Studiul a fost realizat de matematicienii Olivia Walch, Amy Cochran si Daniel Forger de la Universitatea din Michigan.

Studiul publicat in jurnalul Science s-a bazat pe datele colectate cu ajutorul unei aplicatii de smartphone numite ENTRAIN. Aplicatia cere utilizatorilor sa introduca informatii de baza precum varsta, genul, tara, fusul orar, orele la care se culca si se trezesc, dar si informatii despre luminozitatea mediului in care traiesc.

In 2014, primul an in care s-a desfasurat studiului, aproape 8.000 de persoane au downloadat si folosit aplicatia, oferind informatii pentru studiul cercetatorilor americani. In cel de al doilea an, inca 2.000 de utilizatori au inceput sa foloseasca aplicatia.

Unele informatii au fost consecvente indiferent de cultura, noteaza CSID.

Genul este un element determinant in privinta orelor de somn, femeile dormind de obicei mai mult decat barbati;
Ora de culcare si cea de trezire sunt determinate in principal de varsta;
Desi copiii se culca devreme si se trezesc devreme, tiparele de somn se modifica semnificativ in perioada adolescentei. Multi tineri se culca foarte tarziu si pot dormi pana la pranz, daca le este permis;
Pe perioada de maturitate, tiparele de somn se schimba din nou, iar orele de culcare si de trezire devin tot mai mici;

Pe langa aceste elemente comune, spatiul geografic si nationalitatea au influentat rezultatele studiului. Cercetatorii au limitat tarile analizate la un numar de 20: Statele Unite al Americii, Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Spania, Olanda, Danemarca, Germania, Belgia, China, Japonia, Brazilia, Elvetia, Singapore, Hong Kong, Italia, Finlanda, Noua Zeelanda si Emiratele Arabe.

Citeste si:
Cătălin Măruță, desființat de internauți pe Threads. Prezentatorul...
Cătălin Măruță, desființat de...

Rezultatele confirma intr-o mare masura normele fiecarei culturi. Japonezii tind sa se trezeasca foarte devreme si sa se culce la ore tarzii. Americanii au a patra cea mai mica ora de culcare (dupa Belgia, Austria si Noua Zeelanda) si se trezesc cel mai devreme. Francezii rivalizeaza cu spaniolii pentru cele mai tarzii ore de somn.

Desi ora la care rasare si apune soarele are un rol important in acest studiu, acesta este mai mic decat rolul pe care il juca pe vremea stramosilor nostri.

"Exista diferente in privinta latitudinii (care determina orele de lumina), dar acestea sunt depasite de expunerea la lumina artificiala si cultura", explica Olivia Walch, unul dintre autorii studiului.

Studiul le-a oferit cercetatorilor o mai buna intelegere a modului in care presiunea culturala poate modifica ritmul biologic.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

“Efectele societatii asupra tiparelor de somn nu pot fi cuantificate cu exactitate”, se precizeaza in studiul publicat in revista Science Advances. Studiul a aratat ca privarea de somn este afectata in special de ora la care oamenii se culca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.