Orientalistul specialist in lumea araba, Christian Tamas, cercetator in domeniul stiintelor umaniste la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi si autor al unor lucrari de analiza a culturii musulmane, a explicat intr-un interviu acordat MEDIAFAX, care sunt efectele atentatelor de la Bruxelles.

Profesorul Christian Tamas a spus ca atacurile de la Bruxelles se incadreaza in logica celor din 13 noiembrie de la Paris, doar cu nu par sa fie la fel de bine coordonate, probabil pentru ca au fost devansate in urma arestarii teroristului Saleh Abdeslam.

El a explicat ca logica principala din spatele acestor atacuri este destabilizarea economica, sociala si politica a tarilor vizate si "atragerea statelor occidentale in conflicte armate interminabile, cheltuitoare de resurse si generatoare de instabilitate geo-politica".

Profesorul Christian Tamas / Foto: Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_T%C4%83ma%C8%99#/media/File:Christian_Tamas.jpg

Acest gen de atacuri vor afecta lumea occidentala atata timp cat Statul Islamic continua sa existe, sau mai bine-zis, atata timp cat ideologia jihadista continua sa fie adoptata, fiindca ISIS nu este prima organizatie terorista care functioneaza dupa filosofia jihadista.

Prezentam textul integral al interviului acordat Agentiei MEDIAFAX de catre dr. Christian Tamas, cercetator in domeniul stiintelor umaniste la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi.

  • "Reporter: Ce impact vor avea aceste atacuri, in viitorul apropiat, asupra Europei?
Christian Tamas: Nu cred ca unul foarte diferit de cele avute de atacurile de la Paris, daca situatia, si asa destul de complicata, nu se va complica si mai mult. Depinde de cat va mai dura razboiul impotriva Statului Islamic si de rezultatul lui concret, de cum se vor rezolva celelalte crize si conflicte regionale, de cum se va rezolva criza migrantilor si de efectele economice, sociale si politice pe care le va avea ea asupra statelor europene.
  • Reporter: Credeti ca atacurile de la Bruxelles au fost o reactie a celulelor teroriste la prinderea lui Saleh Abdeslam?

Christian Tamas: Nu. Atacurile de la Bruxelles se incadreaza in logica atacurilor de la Paris, din noiembrie anul trecut. Este vorba, dupa cum reiese chiar din comunicatul emis de biroul de presa al Statului Islamic, de un raspuns la actiunile militare indreptate impotriva sa in teatrele de operatiuni din Siria si Irak. De un raspuns si, in acelasi timp, avand in vedere infrangerile suferite in ultima vreme, de un mesaj de imbarbatare adresat propriilor sai sustinatori. Statul Islamic si Occidentul se afla in razboi, iar acest gen de atacuri se inscriu in logica razboiului. In ce priveste capturarea lui Abdeslam, aceasta este posibil sa fi avut un rol doar in ceea ce priveste devansarea datei atacurilor si, poate, a eficacitatii lor. In comparatie cu atacurile de la Paris, cele de la Bruxelles par mai putin bine organizate.
  • Reporter: Credeti ca vom asista la astfel de atacuri multi ani de acum incolo?

Christian Tamas: Din pacate, da, pana cand nu se va gasi o solutie eficienta, la nivel global, de combatere si dezamorsare a ideologiei jihadiste, caci Statul Islamic si alte grupari similare nu sunt decat un produs al acestei ideologii.
  • Reporter: Ce vizeaza atacurile, de fapt, care ar putea fi logica din spatele lor?

Christian Tamas: Dupa cum scriam, in 2014, intr-una dintre cartile mele, "Modelul medinian si islamul global", strategia jihadista presupune doua coordonate majore: 1) atragerea statelor occidentale in conflicte armate interminabile, cheltuitoare de resurse si generatoare de instabilitate geo-politica si 2) destabilizarea lor economica, sociala si politica, prin atacuri de gherila desfasurate chiar pe teritoriul acestora.
Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

Din nefericire, realitatea imediata ne dovedeste ca jihadul armat are inca succes pe ambele planuri. Pe de o parte, razboiul din Siria si Irak continua, ba, mai mult, se pare ca vom asista, cat de curand, in absenta unor masuri adecvate, la o mutare sau o extindere a acestuia in Nordul Africii, si ma gandesc, aici, la Libia, desi nici Tunisia, nici Egiptul nu stau mult mai bine.

Pe de cealalta parte, in statele occidentale implicate direct in razboiul purtat impotriva jihadului armat, apar unele semne de indoiala, chiar de nesiguranta, referitoare la rezultatul acestei confruntari, manifestate prin radicalizarea discursurilor politice (pana si in Statele Unite, unde Donald Trump are mari sanse de a obtine nominalizarea republicana la alegerile prezidentiale din acest an), prin teama si nesiguranta la nivel social si prin importante neajunsuri economice, suspendarea, fie ea si temporara, a prevederilor Tratatului de la Schengen in ultimele luni constituind un exemplu graitor in acest sens.

  • Reporter: Cum credeti ca se vor raporta europenii la imigrantii veniti din tarile musulmane? Pana unde poate ajunge islamofobia? Sa nu uitam ce au facut germanii dupa atacurile de la Koln, au organizat militii civile si au iesit cu batele in strada. Europa are o istorie a intolerantei dusa la extrem.

Christian Tamas: Daca atacurile de acest fel vor continua si daca nu se va reusi evaluarea si, mai ales, gestionarea situatiei in mod rational, cu calm si responsabilitate, europenii vor ajunge, intr-adevar, sa ii priveasca pe imigrantii musulmani cu din ce in ce mai multa teama sau, cel putin, cu suspiciune, islamofobia se va intensifica si se va manifesta sub diverse forme, iar rezultatele sunt greu de anticipat. Unul dintre acestea, pe care si mizeaza, de fapt, Statul Islamic si alte grupari de acest fel, ar putea fi radicalizarea, intr-un timp mai lung sau mai scurt, a membrilor, in special tineri, ai comunitatilor musulmane din Europa, care, astazi, le sunt potrivnice, si extinderea unei stari conflictuale cu efecte dezastruoase pe toate planurile.
  • Reporter: Partidele de extrema dreapta vor castiga din ce in ce mai mult teren, credeti ca vom asista la o inchidere aproape ermetica a Europei?

Christian Tamas: Chiar daca "istoria ne invata ca nu invatam nimic din istorie", sa speram ca cetatenii Europei vor sti sa evite retoricile populist-nationaliste ale extremei drepte, deoarece in eventualitatea accederii la putere a acesteia este foarte posibil sa nu mai avem ce inchide.
  • Reporter: Cum se poate apara cultura europeana? Probabil ca in 2016 politica europeana va fi foarte diferita de ce am vazut anul trecut cand nemtii ii asteptau pe imigranti cu ciocolata si bomboane la gara.

Christian Tamas: Cultura europeana se poate apara prin afirmarea valorilor sale reale, prin renuntarea la clisee si la catalogari arbitrare. In ce priveste politica europeana, ea a inceput sa nu mai fie aceeasi de la jumatatea anului trecut. Se inalta garduri, apar neintelegeri. Intreaga arhitectura europeana pare pusa sub semnul intrebarii. Sa speram, totusi, ca ne vom aminti cu totii ca, mai presus de orice altceva, suntem oameni si ca suntem datori, ca oameni, sa venim in ajutorul semenilor nostri, dincolo de orice calcule sau interese mai mult sau mai putin meschine.
Citeste si:
Zelenski solicită Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de...
Zelenski solicită...

Uniunea Europeana traverseaza o perioada dificila si are acum prilejul de a-si verifica in practica, poate mai mult ca niciodata, idealurile si conceptiile care ii stau la baza. Afluxul de migranti de anul trecut a reprezentat un soc, ale carui unde se vor mai resimti si anul acesta. Totusi, sunt convins ca se va gasi o rezolvare a situatiei, acceptabila pentru toate statele membre. Se fac deja eforturi de incetinire a fluxului de migranti si de gestionare a acestuia in mod ordonat. Pe de alta parte, armistitiul realizat in Siria lasa sa se intrevada o lumina la capatul tunelului. Ramane insa de vazut...

  • Reporter: Poate societatea europeana sa asimileze masele de imigranti?

Christian Tamas: Fireste, chiar daca nu atat de repede pe cat ne-am dori si nu fara o implicare coordonata a tuturor actantilor politici si sociali capabili sa realizeze acest lucru.
Citeste si:
Oana Roman, acuzații dure la adresa Catincăi Roman. Ce i-a...
Oana Roman, acuzații dure la...

Interviul integral poate fi citit pe Mediafax.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.