Coalitia condusa de Washington care poarta un razboi impotriva gruparii Statul Islamic in Irak si in Siria se reuneste miercuri, la Paris, cu obiectivul de a mobiliza mijloace militare suplimentare, dar si noi tari partenere, relateaza AFP in pagina electronica.

Ministrii Apararii din cele sapte tari cele mai angajate in campania aeriana aliata si in formarea fortelor irakiene - Statele Unite, Franta, Australia, Marea Britanie, Germania, Italia si Olanda - se intalnesc incepand de joi de la pranz la sediul Ministerului francez al Apararii.

Coprezidata de francezul Jean-Yves Le Drian si americanul Ashton Carter, reuniunea de la Paris isi propune sa se faca "bilantul actiunilor coalitiei" si "sa studieze piste in vederea intensificarii campaniei militare", potrivit Parisului. "Ei vor analiza ce este necesar in vederea accelerarii ritmului" campaniei militare, potrivit aceleiasi surse.

Lansata in vara lui 2014, aceasta campanie a fost afectata mult timp de angajamentele dispersate ale membrilor ei, insa incepe in sfarsit sa dea roade, apreciaza unii experti. Infrant la Kobane (Siria), Sinjar si apoi la Ramadi (Irak), Statul Islamic se afla in dificultate din cauza bombardamentelor aeriene cotidiene.

Atacurile aeriene s-au intensificat dupa atacurile de la Paris, in noiembrie, care vizeaza in special instalatiile de producere a petrolului, in contextul in care traficul cu aurul negru este una dintre principalele surse de venit ale SI, scrie MEDIAFAX.

Fara sa ofere servicii publice si fara sa-si tina promisiunile unui "califat" mitic, gruparea pare sa fi dezamagit asteptarile sunnite in teritoriile asupra carora detine controlul. "Exista tensiuni in interiorul organizatiei, asupra bazei remunerarii combatantilor, efecte ale erodarii Daech (acronomul arab al SI)", dau asigurari surse de la Paris.

"Sa faca mai mult!"

Pentru americani, reuniunea de la Paris este necesar sa aduca un sprijin suplimentar. "Multe tari pot face mai mult", repeta neincetat secretarul american al Apararii Ashton Carter.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Mesajul este adresat in special tarilor de la Golful Persic, mobilizate mai mult in Yemen incepand din martie, iar o sporire a nivelului participarii acestora, chiar si simbolica, ar fi foarte apreciata, subliniaza o sursa din anturajul lui Carter.

Tarile din Asia, implicate mai ales in activitati umanitare, ar putea, de asemenea, sa-si creasca nivelul sustinerii cu furnituri de echipamente militare, apreciaza aceasta sursa.

Intr-o rara marturisire, comandantul operatiunilor de la Statul Major francez, generalul Didier Castres, a recunoscut recent in fata parlamentarilor ca strategia militara a coalitiei este afectata de "slabiciuni in a produce efecte rapide". Este vorba, aprecciaza el, despre "mijloacele angajate" si procedurile americane foarte constrangatoare vizand evitarea pagubelor colaterale.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

In cadrul intalnirii, cei sapte ministri studiaza, de asemenea, ce mijloace suplimentare sa mobilizeze (de exemplu materiale, formatori) "pentru a accelera cresterea puterii fortelor locale" kurde - peshmerga - si armatei irakiene, potrivit Parisului.

Acesti formatori - americani, australieni si francezi - au antrenat deja 15.000 de militari irakieni, in special in lupta impotriva dispozitivelor explozive improvizate (IED) si vehiculelor kamikaze - armele privilegiate ale SI.

Occidentalii au retineri fata de o reeditare a experientei unei prezente americane masive pe teritoriul Irakului, insa recunosc necesitatea cresterii numarului fortelor speciale si capacitatii de a colecta informatii.

Dintre europeni, olandezii au promis un raspuns cu privire la angajamentul lor pana la sfarsitul lui ianuarie. Australia, in schimb, a respins deja orice idee in legatura cu o crestere a nivelului ajutorului sau militar.

Citeste si:
Administratia Trump organizeaza primul summit al coalitiei anti-ISIS
Administratia Trump...

Libia - o tara in care SI profita de luni bune de haosul politic pentru a-si consolida prezenta - se afla de asemenea pe agenda discutiilor, insa nu exista propuneri concrete pe masa, potrivit unei surse militare americane.

Moscova continua sa sustina regimul sirian si isi concentreaza esentialul atacurilor aeriene mai degraba asupra opozitiei moderate decat asupra SI.

Prevazute de ONU pentru 25 ianuarie la Geneva, negocieri in vederea unei solutii politice in Siria se anunta aprinse, in contextul in care actorii principali sunt in continuare incapabili sa se inteleaga asupra alcatuirii delegatiei opozitiei siriene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.