Administratia Trump organizeaza miercuri primul summit al coalitiei internationale de combatere a jihadistilor Statului Islamic la Washington, iar 69 de ministri de Externe se vor reuni si vor incerca sa stabileasca urmatoarele actiuni impotriva ISIS, relateaza Reuters.

Acest summit va fi gazduit de catre seful diplomatiei din Statele Unite, Rex Tillerson.

Presedintele Trump a promis din timpul campaniei ca lupta de combatere a jihadistilor va reprezenta o prioritate pentru administratia sa si a cerut agentiilor guvernamentale sa prezinte un plan pentru distrugerea ISIS.

Militantii Statului Islamic au pierdut in ultimele luni terenuri importante in Siria si Irak, in timp ce trei forte separate - sprijinite de Statele Unite, Turcia si Rusia - avanseaza continuu in directia capitalei de facto a jihadistilor de la Rakka.

Aceasta este prima intalnire a coalitiei internationale dupa eliberarea jumatatii estice a bastionului jihadist Mosul.

Jihadistii s-au bazat in special pe lunetisti si masini-capcana pentru a-si apara ultimele bastioane, in care sunt depasiti numeric de fortele irakiene.

Premierul irakian a primit asigurari cu privire la sprijinul american in lupta de combatere a Statului Islamic, dupa ce s-a intalnit luni la Washington cu Donald Trump.

De asemenea, discutiile de la summitul coalitiei internationale se vor concentra pe planurile de reconstruire a metropolei Mosul si pe combaterea operatiunilor jihadiste din Libia.

In Siria, coalitia internationala colaboreaza cu alianta kurzilor si cu militiile arabe in incercarea de a inconjura, asedia si elibera Rakka, care reprezinta in acest moment principala baza a ISIS, relateaza HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.