Statele Unite vor rambursa Iranului o datorie in valoare de 400 de milioane de dolari si dobanzi in valoare de 1,3 miliarde de dolari, datand de la Revolutia islamica, a anuntat duminica secretarul de Stat John Kerry, relateaza AFP in pagina electronica.

Rambursarea, dispusa de un tribunal international, este separata de zecile de miliarde de dolari blocate in conturi straine, la care Iranul va avea acces dupa ridicarea sanctiunilor in dosarul nuclear. Acest anunt, la o zi dupa intrarea in vigoare a acordului de anul trecut, indica o incheiere mai larga a socotelilor intre cei doi vechi inamici. Presedintele Barack Obama a aparat aceasta hotarare, intr-o declaratie televizata la Casa Alba, afirmand ca este vorba despre "mult mai putin decat suma ceruta de Iran".

"Hotararea ar putea salva Statele Unite de (la plata a) miliarde de dolari pe care Iranul le-ar fi putut cere. Statele Unite nu ar fi avut de beneficiat de pe urma tergiversarii lucrurilor", a declarat seful statului american. Kerry a precizat ca este vorba despre 400 de milioane de dolari provenind dintr-un fond fiduciar pe care Iranul il folosea pentru a achizitiona echipament militar din Statele Unite inainte de intreruperea relatiilor diplomatice, plus dobanzi aferente in valoare de 1,3 miliarde de dolari.

Statele Unite si-au intrerupt relatiile cu Iranul in 1979, dupa ce revolutionari - furiosi din cauza sustinerii fostului monarh iranian inlaturat de la putere de catre americani - au luat Ambasada americana din Teheran cu asalt si au luat ostatici. Un tribunal a fost creat in 1981, la Haga, pentru a solutiona datoriile dintre cele doua tari, dupa ce Teheranul a depus o plangere prin care cerea sa-i fie restituite platile efectuate in contul unor arme. Kerry a catalogat rambursarea anuntata duminica a acestui fond fiduciar vechi de 35 de ani drept o "solutie justa".

Insa acordul cu privire la aceasta datorie a provocat imediat furia criticilor de la Washington ai administratiei Obama, care considera ca aceasta a facut deja prea multe concesii pentru a obtine acordul in dosarul nuclear.

"Umplerea buzunarelor principalilor sponsori ai terorismului din lume nu este o strategie care sa asigure securitatea Americii, iar Hillary Clinton ar trebui sa condamne imediat aceasta plata", a declarat, citat intr-un comunicat Reince Priebus, presedintele Comitetului National Republican.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

"Este o usurare sa vedem americani detinuti pe nedrept intocandu-se acasa la familiile lor", a continuat Priebus, "dar acordul nuclear Clinton-Obama da Iranului prea mult in schimbul a prea putin".

In apararea acordului, Kerry a declarat ca "rambursarea Iranului a fost stabilita la o dobanda rezonabila, motiv pentru care Iranul nu ne poate solicita mai mult in instanta, iar astfel contribuabilii americani nu vor fi obilgati sa plateasca o suma de bani mai mare".

El a adaugat ca toate revendicarile formulate de Statele Unite impotriva Iranului la tribunalul de la Haga au fost de mult solutionate si ca au adus companiilor si unor cetateni americani, in total, 2,5 miliarde de dolari net.

Seful diplomatiei americane a mai anuntat ca exista o serie de alte revendicari iraniene in asteptare si ca Statele Unite va incerca sa le solutioneze.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.