Anul 2016 se anunta unul tumultuos pentru o mare parte a lumii, in contextul in care SUA si Rusia sunt blocate intr-un impas aparent fara iesire, nationalismul este in plina ascensiune in Europa, iar tot mai multe tari vor sa-si intensifice campaniile militare impotriva gruparii Stat Islamic.

Toate aceste tendinte - alaturi, intre altele, de scaderea pretului petrolului si altor marfuri si a consumului chinez - sunt conectate intre ele, iar modul in care ele incheie acest an poate determina cat de tumultuos va fi anul viitor, preconizeaza agentia americana de analiza Stratfor. Odata cu reaparitia unor mai vechi realitati geopolitice in Eurasia si odata cu criza preturilor materiilor prime, 2016 se anunta un an agitat in multe regiuni ale lumii.

Turcia - o tara care leaga Europa si Asia, mai nervoasa, dar mai articulata din punct de vede politic decat a fost anul trecut - ar putea sa trimita in 2016 trupe in nordul Siriei si sa incerce totodata sa-si extinda prezenta in nordul Irakului. Ankara nu va infrunta doar Statul Islamic, ci va incerca sa tina expansiunea kurda in sah, deoarece aceasta ridica miza confruntarii cu mai vechii sai rivali - Rusia si Iranul.

Ultimul lucru pe care si-l doreste Rusia este o confruntare cu Turcia - gardianul marilor Neagra si Mediterana -, in pofida faptului ca aceasta pare de neevitat. Moscova risca o deriva a misiunii sale, in contextul in care si-a sporit implicarea pe campul de lupta sirian. Insa Statul Islamic se va afla doar in parte in centrul atentiei rusilor in Siria anul viitor.

Rusia va incerca, de asemenea, sa atraga Statele Unite catre un compromis care sa incetineasca eforturile occidentalilor in fostul spatiu sovietic dominat de rusi. Statele Unite vor fi dispuse sa negocieze chestiuni de ordin tactic, dar nu ii vor oferi Moscovei parghiile pe care aceasta cauta sa le obtina prin legarea cooperarii in domeniul luptei impotriva terorismului de subiecte strategice mai largi. Administratia americana va actiona, in schimb, in 2016, in vederea unei consolidari a aliatilor sai europeni de pe linia frontului cu Rusia.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Indiferent de motivele de ordin secund ale participantilor, o intensificare a campaniei militare impotriva gruparii Stat Islamic va afecta cu siguranta nucleul dur al gruparii jihadiste. Insa tanarul "califat" nu va fi eradicat in 2016. Lipsa unor forte terestre pe care sa se bazeze va afecta eforturile in campania impotriva organizatiei extremiste, scrie MEDIAFAX.

In schimb, cu cat vor slabi mai mult capacitatile conventionale ale retelei Stat Islamic, cu atat mai mult vor incerca, atat organizatia, cat si gruparile care i s-au afiliat sa comita mai multe atacuri in afara regiunii Orientului Mijlociu, cu scopul de a-si pastra relevanta. Acest lucru va duce, insa, la o intensificare a concurentei in peisajul jihadist, in contextul in care filialele Al-Qaida in Peninsula Arabica, Magreb, Africa de Vest si Asia de Sud vor incerca sa tina pasul.

Citeste si:
Reuters: G7 va plafona prețul petrolului rusesc. De când va intra...
Reuters: G7 va plafona prețul...

Amenintarea jihadista va alimenta islamofobia in Occident si va cataliza fragmentarea Europei.

Controalele la frontiera si indemnurile la apararea identitatii nationale vor slabi principiul liberei circulatii a persoanelor in Uniunea Europeana, iar inchiderea frontierelor va bloca migranti in Balcanii Occidentali, o regiune deja afectata de tensiuni etnice si si religioase.

Insa in centrul atentiei Europei, in 2016, se vor afla Franta si Germania - cei doi piloni ai Uniunii Europene. Amandoua se vor pregati pentru alegerile din 2017 si ambele inclina catre directii mai nationaliste si mai eurosceptice. In timp, Germania va deveni mai vocala si mult mai putin dispusa la compromis in probleme de integrare UE.

O continuare a scaderii productiei si preturilor petrolului timp de inca un an va avea un efect paliativ asupra unor frictiuni mai adanci in Europa, insa pietele de marfuri de la nivel global vor continua sa fie afectate.
Intrarea pe piata a petrolului iranian, in prima jumatate a lui 2016, va conduce la o scadere a productiei americane.

Citeste si:
Câștigătoarea ucraineancă de la Eurovision 2016 se află printre...
Câștigătoarea ucraineancă de...

O modificare a productiei de petrol a Arabiei Saudite va avea loc ulterior, dupa ce Riyadhul va fi evaluat atat impactul asupra pretului petrolului in urma revenirii Teheranului pe aceasta piata, cat si efectul productiei americane de gaze de sist. Orice incercare a Riyadhului de a-si scadea productia in coordonare cu Emiratele Arabe Unite (EAU) si Kuwaitul va avea loc numai dupa aceasta evaluare.

Indiferent de impactul Iranului pe piata petrolului, Arabia Saudita va fi pregatita in continuare sa contracteze datorii si sa-si reduca rezervele pentru a face fata pretului scazut al petrolului.

China nu va contribui nici ea la o redresare a preturilor materiilor prime. Cresterea consumului va incetini, in contextul in care Beijingul se straduieste sa implementeze reforme pe fondul unei opozitii tot mai puternice a elitei partidului unic. In pofida riscului unei impartiri a partidului in factiuni, Beijingul va dispune de suficienta putere economica pentru a le oferi stimulente unor state din Asia de Sud-Est, cu scopul de a contrabalansa o prezenta mai puternica in regiune, domeniul securitatii, a Statelor Unite.

Citeste si:
Noutăți în garderobă: 6 piese din 2023 care vor domina tendințele...
Noutăți în garderobă:  6...

Pretul scazut al marfurilor si cresterea ratei dobanzii de catre Statele Unite - care afecteaza devize - vor conduce, de asemenea, la inca un an dificil pentru America Latina.

Amenintarea unei proceduri de destituire a presedintei braziliene Dilma Rousseff va persista si va afecta si mai mult atmosfera investitiilor pe termen scurt in aceasta tara.

Argentina are un nou presedinte reformist, insa lupta cu nivelul ridicat al inflatiei si penuria de devize straine ii lasa putin spatiu de manevra in vederea platii datoriilor si consolidarii masurilor protectioniste. La randul ei, Venezuela se apropie de sfarsitul chavismului. Partidul Socialist Unit din Venezuela, care se confrunta cu grave dificultati, se va rupe pana la urma sub presiunile politice si economice tot mai mari, iar tara risca, in 2016, un default in domeniul datoriei externe.

Aceste evenimente - care vor defini anul 2016 - vor amplifica temerile in intreaga lume si vor conduce, probabil, la un 2017 si mai tumultuos, in contextul in care o serie de conflicte aflate in desfasurare se vor afla si mai pregnant in centrul atentiei. Este esential sa nu se piarda din vedere faptul ca toate aceste tendinte sunt conectate, si anume impasul dintre Statele Unite si Rusia, ascensiunea nationalismului in Europa, reemergenta Turciei si alte curente geopolitice, care se vor lega si se vor alimenta unele pe altele, subliniaza Stratfor, care preconizeaza inca de pe acum ca peisajul lui 2017 tinde sa fie mult mai complex decat cel pe care-l preconizeaza pentru 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.