Care sunt principalele evenimente internationale de urmarit in 2016, potrivit The Wall Street Journal.

Miscari populiste in Statele Unite si Europa

"Ascensiunea «Tendintei inselatoare» («Trumpery Tendency», dupa numele controversatului candidat republican Donald Trump) are multe lucruri in comun cu Partidul Nestiutorilor din anii 1840-1850. Reprezentantii Partidului Nestiutorilor au ales primari in orasele Chicago, San Francisco, Washington si au condus statul Massachusetts. Apelul lui Donald Trump in sensul interzicerii intrarii musulmanilor in Statele Unite si rezistenta opusa de republicani fata de planul presedintelui Barack Obama de a distribui mii de refugiati sirieni in Statele Unite sugereaza o ura similara, care are aceleasi elemente politice (chiar daca niciun vot real deocamdata). Miscarile populiste au aparut si au disparut in politica americana. De obicei, au beneficiat de scindari in cadrul partidelor, disparand treptat prin ridicolul public. Au fost erodate si de factori demografici. Astazi, retorica antimigratie care pare atat de amenintatoare risca sa alieneze clasa de mijloc emergenta de tip hispanic. Aproape fiecare tara din Uniunea Europeana se confrunta cu ascensiunea partidelor populiste nemultumite de politicile Bruxelles-ului si care pledeaza pentru recapatarea independentei nationale", apreciaza analistul Ferdinand Mount, remarcand gardurile antimigratie construite la propriu in Europa Centrala, la intrarea britanica in Eurotunel si la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

Amenintarea reprezentata de organizatia terorista Stat Islamic

Walter Russell Mead, profesor la Colegiul Bard si analist la Institutul Hudson, spune, la randul sau, ca ultimii doi ani au fost plini de surprize, majoritatea neplacute, in Orientul Mijlociu, iar 2016 nu pare a fi diferit. Combinatia de conflict intre siiti si sunniti, interventia Rusiei pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad, competitia geopolitica intre Arabia Saudita si Iran si cresterea riscurilor economice generate de scaderea pretului petrolului vor crea un an dificil, atat pe teren, cat si pentru liderii americani, considera acesta. "Dilema care a paralizat Washingtonul in 2015 nu a fost inca rezolvata: Administratia Barack Obama nu a gasit inca o solutie de a lupta contra retelei teroriste Stat Islamic fara a amplifica puterea Iranului si Rusiei", explica analistul.

Relatiile SUA-China

Orville Schell, analist la Centrul pentru Afaceri SUA-China al Institutului Asia Society, apreciaza ca schimbarile climatice ofera o oportunitate clasica - un inamic comun care ar putea aduce o noua perioada de stabilitate in relatiile americano-chineze, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

"Nivelul lipsei de incredere intre Washington si Beijing este foarte ridicat in aceste zile. Disensiunile s-au multiplicat in ultimii ani, Statele Unite blocand ambitiile teritoriale ale Chinei, dezaproband relatiile bune dintre presedintii Xi Jinping si Vladimir Putin si eforturile de amplificare a puterii militare chineze. In plus, ramane o disparitate enorma intre sistemele politice si intre valorile celor doua tari. Apare insa o raza de lumina pe acest tablou complicat, un loc in care interesele nationale americane si chineze sunt aliniate: schimbarile climatice. Presedintii Barack Obama si Xi Jinping au inceput deja sa identifice elemente comune care au contribuit la recentul succes partial al conferintei ONU de la Paris", comenteaza Orville Schell.

Popularitatea lui Francois Hollande si a Angelei Merkel, in scadere din cauza crizelor

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Christopher Caldwell, editor senior la publicatia Weekly Standard, crede ca, in pofida unor crize precum cea a terorismului si cea a imigratiei, liderii Germaniei si Frantei probabil se vor mentine la putere pana la alegerile din 2017.

"Valul de atacuri teroriste din Franta si afluxul de imigranti din Germania reprezinta provocari grave pentru cele doua tari si pentru valorile esentiale ale Uniunii Europene. Ar exista tentatia de a crede ca Administratia François Hollande si Guvernul Angela Merkel nu vor putea rezista pana la expirarea mandatelor, in 2017. Dar pot rezista, prin blocarea anumitor tendinte spre revolte populare", apreciaza Christopher Caldwell.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.