Liderii Uniunii Europene doresc sa semneze duminica un acord cu Turcia, la Bruxelles, prin care sa ofere Ankarei bani si o strangere a relatiilor cu UE in schimbul unui ajutor turc in vederea opririi afluxului de migranti catre Europa, relateaza Reuters in pagina electronica.

Constient de disperarea cu care Europa cauta o solutie la criza ce sfasie blocul dupa sosirea a aproape un milion de persoane anul acesta, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a purtat negocieri dure, iar potrivit unor diplomati Cei 28 au depus eforturi serioase, sambata, sa ajunga la o oferta finala.

Premierul turc Ahmet Davutoglu urmeaza sa se intalneasca cu cei 28 de lideri UE timp de trei ore, incepand de la ora locala 16.00 (17.00, ora Romaniei).

Europenii, in frunte cu cancelarul german Angela Merkel, sunt supusi unor presiuni puternice in gestionarea celui mai mare aflux de oameni de la al Doilea Razboi Mondial incoace, cei mai multi prezenti deja in Germania, unde Merkel depune eforturi importante in vederea unui acord cu turcii. Criza a fost exploatata de catre opozitii populiste si a ridicat unele tari impotriva altora, afectand totodata ideea frontierelor deschise, atat de pretuita de catre membrii Uniunii, scrie MEDIAFAX.

Masuri pe care UE le-a adoptat in ultimele luni au contribuit prea putin, pana in prezent, la preluarea controlului asupra afluxului, iar iarna, care poate diminua numarul migrantilor timp de cateva luni, inaspresete totodata situatia celor cateva zeci de mii de oameni blocati dupa inchiderea frontierelor in Blacani, sporind presiunea asupra liderilor europeni sa gaseasca o solutie.

Summitul de duminica, convocat cu doar cateva zile in urma, in contextul in care Bruxellesul incearca sa ajunga la o intelegere asupra unei oferte prezentate cu peste o luna in urma, a fost complicat dupa ce Turcia a doborat un avion rusesc de razboi la frontiera cu Siria.

Acest lucru a complicat eforturile europenilor in vederea unei reanagajari cu Moscova, in pofida "inghetului" din dosarul ucrainean, cu scopul de a incerca sa faca sa avanseze un proces de pace in Siria, care ar putea sa puna capat conflictului si valului de refugiati si, totodata, sa opreasca Statul Islamic (SI).. Atacurile gruparii jihadiste la Paris, in urma cu doua saptamani, au intensificat indemnurile publice in UE in vederea consolidarii controalelor asupra persoanelor care se intorc din Siria.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Sambata dupa-amiaza, dupa o reuniune a ambasadorilor UE la Bruxelles, diplomati au anuntat ca s-a ajuns la un acord asupra unei oferte comune a Uniunii, pe care si-au exprimat speranta ca Davutoglu sa o semneze. Ea urma sa fie aprobata de catre Guverne duminica, inainte de summit.

Exista insa un anumit grad de nervozitate, din cauza unor suspiciuni ca Turcia ar cere mai mult, alimentate de decizia lui Erdogan de a nu participa la summit si de a-si trimite premierul.

"Turcii negociaza intotdeauna pana in ultima secunda", a declarat un diplomat UE de rang inalt. "De ce-ar fi diferit de data asta?", a adaugat el.

Bani pe masa

Europenii vor ca Turcia sa cheltuiasca noile fonduri europene - aproximativ trei miliarde de euro in urmatorii unu-doi ani - pentru a imbunatati conditiile de viata ale celor aproximativ 2,3 milioane de sirieni care traiesc in pezent in Turcia, pentru ca acestia sa fie mai putin dispusi sa urce in barci si sa plece catre coastele Greciei.

Citeste si:
Când am putea intra în Schengen. România e de acord să primească...
Când am putea intra în...

UE doreste de asemenea ca autoritatile turce sa inaspreasca aceasta calatorie si sa pastreze mai multi afgani si alti asiatici care traverseaza Turcia in drumul lor catre Europa. Uniunea mai vrea ca Turcia sa-si asume angajamentul de a reprimi persoane care reusesc sa ajunga in Grecia, dar ale caror solicitari de azil politic sunt respinse.

Turcia a cerut mai multi bani. Calendarul unei oferte initiale UE - in valoare de trei miliarde de euro, destinate ingrijirii refugiatilor pentru o perioada de doi ani - nu mai este sigur, Ankara dorind mai mult.

Turcilor li se va promite ca vor obtine vize de calatorie mai usor, daca isi indeplinesc angajamentele cu privire la valurile de migranti de anul viitor. Ei vor obtine de asemenea un angajament in vederea unei "redinamizari" a negocierilor de aderare la UE, dar cu conditii care sa convinga atat statele europene care nu vor ca Turcia musulmana sa adere la bloc, cat si Ciprul, care vrea ca Ankara sa-l ajute in procesul de reunire a insulei.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Potrivit unor diplomati, Turcia, ale carei negocieri de aderare sunt blocate de doua decenii, va beneficia in curand de deschiderea negocierilor cu privire la cooperarea economica, insa solicitarile Ankarei de deschidere si a altor capitole de negociere, precum drepturile omului, vor ramane in asteptare, pentru a oferi satisfactie Ciprului care insista ca Turcia sa indeplineasca criteriile actuale.

Ingrijorari cu privire la drepturile omului sunt putin susceptibie sa fie abordate duminica, potrivit unor diplomati, in pofida faptului ca activisti din Europa si Turcia ii indeamna pe liderii UE sa nu slabeasca presiunea asupra lui Erdogan in probleme ca libertatea presei din cauza crizei migrantilor.

Liderii UE s-au angajat sa continue sa ridice probleme precum incarcerarea unor jurnalisti turci, saptamana trecuta, si noi plengeri cu privire la oprimarea miniritatii kurde, insa, porivit unor oficiali si diplomati, prioritatea Europei in relatia cu Ankara, in acest moment, este sa obtina ajutorul lui Erdogan in incetinirea valului de migrare.

Citeste si:
Patru țări din UE vor mai multe controale la culoarele de...
Patru țări din UE vor mai...

Un oficial german de rang inalt a subliniat vineri ca Ankara are mult de catigat de pe urma acestei cooperari cu UE, in contextul in care se confrunta cu o Rusie furioasa si cu o ostilitate din partea Siriei si Iranului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.