Serviciile de securitate franceze fac din nou obiectul unor critici dure pentru faptul ca nu au reusit sa previna atacurile sangeroase, vineri seara, la Paris, revendicate de catre gruparea jihadista Statul Islamic (SI), relateaza AFP in pagina electronica.

Mai ales esecul interceptarii francezului Samy Amimour - in varsta de 28 de ani, unul dintre atacatorii sinucigasi in masacrul de la sala de spectacole Bataclan - provoaca ingrijorari. Pe numele acestuia a fost intocmit un dosar in 2012, dupa ce a incercat fara succes sa ajunga in Yemen, dar a putut sa plece in Siria un an mai tarziu, ceea ce a condus la emiterea unui mandat international de arestare care-l vizeaza.

Acest lucru nu l-a impiedicat sa se strecoare inapoi, in Franta, si sa ia parte la atacurile sangeroase din capitala franceza.

"Avem o problema in ceea ce priveste controlul frontierelor Schengen - o problema mare", a declarat Alain Chouet, un fost director in cadrul serviciului francez de informatii externe DGSE.

"Sosirea (lui Amimour in Franta) ar fi trebuit sa declanseze o alerta. Insa acesti tipi inteleg foarte bine tehnicile de intrare si iesire prin zona Schengen. Le-au practicat mult", a apreciat el. Serviciile de informatii sunt criticate, de asemenea, in legatura cu un atacator inarmat care si-a detonat centura de explozivi la Bataclan, si anume Omar Ismail Mostefai.

El se afla pe "radarele" serviciilor din 2010 si avea o fisa "S" pentru "securitatea statului", ca extemist cunoscut.

Turcia a anuntat ca a alertat Franta cu privire la faptul ca acesta reprezenta o amenintare potentiala in doua randuri - in decembrie si ianuarie -, dupa ce Mostefai a intrat pe teritoriul turc in 2013, se pare in drum catre Siria.

Insa Turcia "nu a primit niciodata un raspuns de la Franta", a declarat pentru AFP, la Ankara, un oficial turc de rang inalt.

Belgia reprezinta alta problema majora pentru securitatea europeana, mai multi dintre atacatorii de la Paris fiind cunoscuti politiei locale, care a facut prea putin sa le urmareasca miscarile, scrie MEDIAFAX.

"Intelegeti ca, daca belgienii nu ne avertizeaza, noi nu putem face nimic", declara luni o sursa din cadrul politiei.

Numar coplesitor

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

In pofida criticilor, unii experti apreciaza ca amploarea provocarii face imposibila o urmarire totala.

"Serviciile franceze vor fi aratate cu degetul, dar, avand in vedere numarul mare de persoane pe care il are de monitorizat, ele considera acest lucru coplesitor si este posibil ca unii sa scape, intotdeauna, prin ochiurile plasei", a declarat Kit Nicholl, un analist in domeniul securitatii franceze de la IHS Country Risk din Londra.

Dintre jihadistii straini care lupta in Siria si Irak, cei mai multi provin din Franta.

Peste 500 de luptatori francezi s-ar fi alaturat SI atat in Siria, cat si in Irak, potrivit unor date oficiale. Aproximativ 250 au revenit in tara, iar aproximativ 750 si-ar fi exprimat dorinta de a se alatura jihadului. Peste 10.000 de persoane au fise "S", ca potentiali extremisti.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Franta a adoptat in vara un nou cadru juridic care le ofera autoritatilor puteri vaste, inclusiv sa intercepteze convorbiri telefonice si conversatii online, fara o supervizare judiciara prea mare.

Odata cu dosarul fratilor Kouachi, care au comis atacuri la sediul revistei satirice Charlie Hebdo in ianuarie, "este clar ca problema nu este identificarea potentialilor teroristi, ci (o lipsa a) resurselor care sa analizeze si evalueze", a apreciat Nicholl.

"Cei antrenati in strainatate vor sti probabil cum sa ocoleasca supravegherea, fie evitand total comunicatiile, fie folosind tehnologii de incriptare, care progreseaza intr-un asemenea ritm incat este dificil ca agentiile de informatii sa-si pastreze avansul", a adaugat el. Un fost specialist in contraterorism din cadrul DGSE a declarat, sub protectia anonimatului, ca exista trei teorii.

Citeste si:
Macron acuză Rusia de propaganda anti-franceză în Africa. „Sunt...
Macron acuză Rusia de...

"Fie nimeni n-a vazut nimic - iar aceasta este cea mai mare ingrijorare, fie am vazut lucruri pe care nu le-am inteles - ceea ce este, de asemenea, o problema, fie am vazut lucruri si, cu toate acestea, ei au putut sa comita atacul", a declarat el.

"Asta inseamna ca avem fie o problema de informatii, fie o problema de analiza a informatiilor, fie a lantului de comanda intre serviciile de securitate. Provocarea a fost ingreunata de faptul ca (atacul) a fost planuit in Belgia", a continuat el.

"Este necesar sa se spuna ca, in pofida faptului ca belgienii au cea mai mare proportie de persoane care pleaca in Siria, ei nu se ridica la inaltimea sarcinii. Multi dintre tipii din acest grup erau cunoscuti la Bruxelles", a subliniat fostul specialist.

"Cineva a dat-o in bara", a apreciat el. Insa oficiali din domeniul luptei impotriva terorismului sunt nevoiti sa ia decizii dificile in legatura cu persoanele catre care sa directioneze cu prioritate resurse limitate.

Citeste si:
Operația Balaur. Două convoaie cu blindate franceze au intrat în...
Operația Balaur. MApN: Două...

"Acest lucru nu ma lasa sa dorm noaptea", declara recent un oficial francez din domeniul luptei impotriva terorismului, intr-un interviu publicat inainte de atacurile de la Paris, referinsu-se la "cum sa pui numele corecte la locul corect pe lista - suntem foarte departe de a fi o stiinta exacta".

Altii au indemnat ca serviciile de securitate sa nu fie invinovatite.

"E clar ca daca este comis un atac exista o problema", a declarat Chouet.

"Dar nu dai vina pe pompierii padurii pentru incendiul din padure", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.