Tot mai numerosi membri ai Statului Islamic (SI) parasesc organizatia extremista sunnita din cauza ca o considera prea violenta sau corupta sau pentru ca a luptat prea adesea impotriva musulmanilor siiti, potrivit unui studiu in randul dezertorilor, relateaza AP in pagina electronica.

Studiul, publicat luni de un centru de cercetare cu sediul la Londra, are la baza declaratii publice ale unui numar de 58 de persoane care au parasit SI incepand de anul trecut.

Directorul Centrului pentru Studiul Radicalizarii si Violentei Politice Peter Neumann, autorul raportului, a declarat pentru The Associated Press ca aceste concluzii contrazic imaginea unitatii si hotararii pe care incearca sa o prezinte SI. Potrivit lui Neumann, dezertorii intervievati constituie doar o "mica fractiune" din numarul tot mai mare care s-a intors impotriva SI.

In cazul in care se vor bucura de o larga popularizare, plangerile dezertorilor ar putea sa descurajeze viitori recruti sa se alature gruparii militante, care a cucerit portiuni vaste din teritoriile Siriei si Irakului si care s-a facut cunoscuta prin crime in masa, decapitari si rapiri.

Ancheta a constatat ca dezertorii vorbesc despre aceleasi lucruri, inclusiv despre dezamagirea ca viata in zonele controlate de SI este extrem de dificila si ca gruparea sunnita comite atrocitati asupra altor musulmani sunniti, scrie MEDIAFAX. De asemenea, in pofida faptului ca organizatia a proclamat un "califat", adica un stat guvernat in conformitate ci legea islamica (shari), unii dezertori au acuzat-o de coruptie si de faptul este ne-islamica.

Alti dezertori acuza Statul Islamic ca este mai interesat sa lupte impotriva altor sunniti decat impotriva Guvernului presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Alti fosti membri SI s-au plans ca au fost discriminati rasial sau ca experienta in cadrul organizatiei nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor in privinta actiunilor si eroismului. Unii s-au plans ca nu au primit masinile si bunurile de lux care le-au fost promise sau ca, in pofida faptului ca erau luptatori straini, au fost exploatati pe post de carne de tun

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Pe de alta parte, zeci de dezertori au reusit sa scape via Turcia, iar altii au fost prinsi si executati, potrivit Centrului International pentru Studiul Radicalizarii (ICSR) de la King's College, citat de BBC.

"Mi-am deschis haina si am spus «Am o centura de explozivi, dar nu vreau sa ma detonez»", a declarat Usaid Barho, un adolescent sirian, citat in raport.

"Orice le contrazice credintele este interzis. Oricine urmeaza ceea ce resping ei este un apostat si trebuie ucis", a declarat un dezertor care si-a pastrat anonimatul.

"Restrictiile cu privire la plecare te fac sa te simti cam cam ca la inchisoare", a declarat Abu Ibrahim, un "occidental".

Doi luptatori au spus ca au dezertat dupa ce au aflat ca urmau sa fie atacatori sinucigasi. Un dezertor, care a cerut protectia anonimatului, a declarat anul trecut pentru BBC ca "brutalitatea SI ingrozeste pe oricine".

Citeste si:
Daniel Pavel a răbfunit. Concurenții au reușit să-l scoată din...
Daniel Pavel a răbfunit....

Statele Unite lupta deja impotriva propagandei de razboi a gruparii. Intre instrumentele la care recurge se afla un cont pe Twitter al Departamentului de Stat, intitulat "Gandeste-te mai bine si intoarce spatele", pe care sunt postat mesaje anti-SI.

Insa ICSR indeamna guvernele sa faca mai mult pentru a incuraja fosti militanti SI sa vorbeasca si inclusiv sa indeparteze obstacole de ordin juridic precum anchetarea pentru terorism.

Autorii raportului recunosc ca multi dintre dezertori ar fi putut sa comita crime si ca s-ar putea gandi "sa spuna orice pentru a scapa de procese sau mai rau". Dar ei subliniaza ca relatarile compilate de ICSR sunt "puternice si coerente" cu alte relatari care pot fi considerate valabile.

Cele mai vechi cazuri compilate in raport dateaza din ianuarie 2014, iar cele mai recente din august. Per ansamblu, doua treimi dintre dezertari au avut loc in primele opt luni ale lui 2015, iar o treime numai in vara.

Citeste si:
[VIDEO] Camerele de supraveghere au surprins momentul in care...
VIDEO  Camerele de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.