Guvernul libian recunoscut international cere anularea embargoului asupra armamentului impus fortelor sale si atacuri aeriene internationale impotriva jihadistilor din Statul Islamic (SI), care ameninta sa creeze o "baza" in Libia, a declarat ministrul Mohamed Dayri la Paris, relateaza AFP online.

Ministrul de Externe libian Mohamed Dayri a declarat in acest interviu pentru AFP, acordat in cursul unei vizite la Paris, ca situatia din tara este "extrem de grava", subliniind ca, in prezent, Statul Islamic este prezent la Derna, Benghazi, Sirt si Sabratha, la vest de Tripoli.

Jihadistii nu au preluat controlul asupra vreunor campuri petrolifere, insa ar putea face acest lucru, a avertizat el. "Sambata, Daesh (acronimul arab al SI) a lansat un apel catre lideri (jihadisti) din Irak si Siria sa stranga randurile in Libia (...). Vrea sa transforme Libia intr-o baza in spatele frontului", a declarat Dayri, apreciind ca mijloacele extremistilor sunt "totusi limitate" si ca acestia se confrunta cu dificultati, evocand faptul ca "in iunie, populatia s-a alaturat unor grupari afiliate Al-Qaida pentru a se apara" impotriva gruparii sunnite.

Dayri a deplans faptul ca "Libia a fost abandonata" dupa 2011 si a notat ca membrii comunitatii internationale "s-au trezit anul acesta", dupa ce au constatat o prezenta semnificativa a gruparii teroriste pe teritoriul libian. "Oamenii sunt omorati, crucificati, dezgropati din morminte, sunt arsi de vii. Libienii nu inteleg de ce comunitatea internationala nu se trezeste si nu infrunta aceste pericole", a subliniat ministrul.

"Speram sa ridice restrictiile (impuse armatei libiene de catre ONU in 2011) pentru ca militarii sa poata, cel putin, sa aiba munitie", a continuat el, subliniind ca nu se refera la echipamente militare "sofisticate", ci la "minimum necesar pentru a combate in mod adecvat terorismul".

"Dorim, de asemenea, o interventie (internationala) cat mai rapid posibil", a subliniat seful diplomatiei libiene, insistand asupra faptului ca "pericolul este tot mai mare" si precizand ca Guvernul recunoscut international "nu doreste trupe la sol, arabe sau nu".

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

De asemenea, el indeamna ca fortelor libiene "sa li se puna la dispozitie mijloace aeriene" care sa sustina eforturile libiene de la sol. "Comunitatea internationala a asteptat ca Mosulul sa fie cucerit pentru a interveni in Irak", a reprosat el, subliniind ca "libienii nu doresc ca Tripoli sau Misrata sa cada". "A venit timpul ca membrii comunitatii internationale sa reactioneze", a pledat el.

Guvernul pe care-l reprezinta Dayri si coalitia "Fajr Libya", care detine controlul asupra regiunii Tripoli de un an de zile, poarta negocieri, sub egida ONU, in vederea formarii unui guvern de uniune. Comunitatea internationala a impus ca preconditie in vederea anularii embargoului impus de catre Consiliul de Securitate al ONU formarea unui guvern de uniune nationala, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
UE: Ungaria blochează embargoul petrolier
UE: Ungaria blochează...

Intrebat in ce stadiu se afla aceste negocieri, Dayri a raspuns ca se teme de faptul ca "partea adversa, fratii nostri de la Tripoli" ar putea incerca sa traga de timp si a cerut comunitatii internationale, inclusiv omologului sau francez Laurent Fabius, intr-o intalnire, luni, "sa exercite presiuni asupra acestora pentru a pune capat acestor tergiversari".

"Criza imigratiei clandestine creeaza provocari suplimentare", a mai declarat el, subliniind ca traficantii de imigranti actioneaza in vestul Libiei, parte aflata sub controlul Fajr Libya. "Este un motiv suplimentar sa se exercite presiuni asupra celeilalte tabere", a apreciat Mohamed Dayri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.