Ungaria a blocat miercuri adoptarea embargoului petrolier şi noi sancţiuni europene hotărâte împotriva Rusiei pentru a obține retragerea de pe lista neagră a Uniunii Europene (UE) a liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, au transmis mai multe surse diplomatice, citate de AFP. Acestea au relatat și că au avut loc consultări cu Budapesta pentru a încerca să se depășească opoziția Ungariei.

Surse diplomatice UE au transmis că Ungaria blochează embargoul petrolier prin refuzul de a-l sancționa pe patriarhul rus Kirill

Patriarhul este considerat „un aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin” și „a devenit unul dintre principalii susținători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”, arată propunerea de sancțiuni înaintată statelor membre.

Liderii celor 27 de țări ale UE reuniți luni și marți la summitul de la Bruxelles au ajuns la un acord pentru a-și reduce importurile de petrol rus cu aproape 90% până la finalul anului, pentru a stoarce finanțarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

Embargoul reprezintă o măsură emblematică a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE ce prevede o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de personalități, între care șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și excluderea a trei bănci ruse din sistemul financiar internațional Swift, între care Sberbank, principala instituție a teritoriului.

Pentru adoptarea sancțiunilor europene este nevoie de unanimitate, iar prim-ministrul ungar Viktor Orban și-a dat acordul cu privire la acest nou pachet de pedepse, care ar urma să fie finalizat miercuri, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor înainte de publicarea sa în jurnalul oficial al UE pentru intrarea sa în vigoare.

Canada sancționează 21 de apropiați ai lui Vladimir Putin, instituții financiare și bănci din Rusia

Canada a vizat marți 21 de apropiați ai liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și patru instituții financiare și bănci din Rusia, într-un nou val de sancțiuni ca represalii pentru invadarea Ucrainei. Ministrul canadian de Externe a indicat că pedepsele au ca scop „sufocarea regimului Putin”. De la începutul războiului, 24 februarie, țara din America de Nord a taxat peste 1.050 de persoane și entități din Rusia, Ucraina și Belarus.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

„Vizăm bănci şi oligarhi din anturajul regimului Putin, precum şi pe cea pe care aş numi-o partenera sa", a declarat presei, la Ottawa, ministrul canadian de Externe, Mélanie Joly.

Pe listă se regăsește și Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică ce, potrivit presei și opoziției din Rusia, are o relație cu președintele Vladimir Putin, pe care acesta a negat-o în anul 2008.

Conform unui articol recent publicat de Wall Street Journal, care citează oficiali americani, Alina Kabaeva este descrisă de un raport confidențial al serviciilor secrete americane drept o beneficiară a averii șefului de stat rus.

Ea este „președintele consiliului de administraţie al Grupului Naţional Media (NMG), un holding ce deţine acţiuni importante în aproape toate instituţiile mass-media federale majore din Rusia care difuzează propaganda guvernamentală rusă", arată Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).

Citeste si:
Patriarhul Kirill cere preoților să se implice mai mult în campania...
Patriarhul Kirill cere...

De asemenea, Canada a adăugat pe această listă de sancțiuni Banca Agricolă Rusă, Investtradebank și două companii de administrare a fondurilor. Activele lor sunt înghețaate, iar membrilor din conducere le este interzisă intrarea pe teritoriul Canadei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.