Publicatia americana Washington Post a inceput sa cripteze anumite parti din noul ei site de stiri, pentru ca piratii cibernetici sa nu mai poata sa monitorizeze articolele care sunt citite de abonatii sai.

Washington Post spune ca doreste ca utilizatorii site-ului sau "sa se simta in siguranta" si sustine ca este "prima organizatie majora de stiri generaliste" care a adoptat o astfel de masura. Totusi, publicatia americana recunoaste faptul ca noua procedura ar putea avea ca rezultat o scadere a vanzarilor din publicitate. Mai multe agentii guvernamentale, inclusiv GCHQ din Marea Britanie, si-au exprimat in ultima perioada ingrijorarea fata de utilizarea pe scara tot mai larga a procedurii de criptare.

In noiembrie, Robert Hannigan, directorul acestei agentii britanice de monitorizare a comunicatiilor, a criticat companiile social-media pentru faptul ca ingradesc eforturile pe care GCHQ le face in incercarea sa de a monitoriza teroristii si diverse activitati infractionale.

Reprezentantii Fundatiei Freedom of the Press au cerut industriei mass-media sa adopte protocolul de criptare HTTPS, in septembrie 2014, spunand ca aceasta masura "va proteja integritatea continuturilor publicate de aceste companii si intimitatea cititorilor lor", in urma unor articole aparute in presa internationala despre eforturile de monitorizare depuse de cateva agentii de spionaj din tarile occidentale.

"Spionarea persoanelor care citesc site-uri de stiri reprezinta un pericol real, iar acest lucru s-a intamplat deja, intrucat s-a demonstrat ca NSA si GCHQ au spionat vizitatorii site-ului WikiLeaks.org. Iar, anul trecut, am aflat ca angajatii GCHQ au folosit tehnica «Quantum insert» impotriva cititorilor Slashdot.org, un popular site specializat in stiri din domeniul tehnologiei", au afirmat reprezentantii acestei fundatii.

Prin adoptarea protocolului de criptare HTTPS - care poate fi recunoscut prin simbolul unui lacat ce apare in fereastra unui browser de internet - Washington Post are garantia ca traficul de date va deveni "amestecat digital" atunci cand este transmis intre serverele la care sunt conectate computerele companiei si calculatoarele cititorilor sai, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Site-ul Ministerului Educației a fost spart de hackeri
Site-ul Ministerului...

In acest fel, monitorizarea activitatii vizitatorilor site-ului va deveni mult mai dificila, iar noul protocol de criptare va impiedica piratii cibernetici din anumite tari sa cenzureze unele dintre articolele publicate de Washington Post. Procedeul ar putea avea insa anumite consecinte neplacute pentru agentiile de publicitate. Unele dintre acestea vor trebui de acum inainte sa verifice daca reclamele lor se incarca in mod corect pe site-urile care folosesc protocolul HTTPS.

Unele platforme de publicitate nu sunt compatibile cu noul protocol. Drept consecinta, anumite companii ar putea lua decizia de a-si promova produsele pe alte suporturi, pentru a evita costurile suplimentare. Pentru moment, noua masura de securitate adoptata de Washington Post se limiteaza la pagina principala a publicatiei, dar va fi aplicata in lunile viitoare si la alte pagini ale site-ului.

Citeste si:
Zelenski i-a cerut lui Biden să desemneze Rusia „stat sponsor al...
Volodimir Zelenski i-a cerut...

Alte publicatii specializate in stiri, mai putin cunoscute, au adoptat deja masuri similare.

Vice News, Techdirt si Intercept se numara printre companiile care au implementat deja tehnologia HTTPS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.