Procuratura din Catania a anuntat, citata de Ansa, ca un supravietuitor a declarat ca la bordul ambarcatiunii care s-a rasturnat in weekend in largul coastelor Libiei, in Mediterana, se aflau 950 de persoane si nu 700, inclusiv 40-50 de copii si aproximativ 200 de femei, relateaza DPA.

Sute de persoane s-ar fi inecat duminica, dupa ce ambarcatiunea plina cu imigranti ilegali s-a rasturnat in largul coastelor libiene, a anuntat Paza de Coasta italiana. Vase apartinand Pazei de Coasta au salvat 28 de persoane dupa ce incidentul a fost raportat catre miezul noptii (3.00, ora Romaniei).

Trupurile a 24 de imigranti care au murit in cea mai mare tragedie din istoria regiunii mediteraneene au fost aduse luni dimineata in Malta.
Nava italiana care transporta cadavrele i-a adus totodata pe cei 28 de supravietuitori, care urmeaza sa fie transportati ulterior in Italia.

Potrivit unor marturii anterioare, nava avea la bord aproximativ 700 de imigranti ilegali, in momentul in care s-a rasturnat, la aproximativ 200 de kilometri sud de insula italiana Lampedusa. "Traficantii de persoane au inchis usile si i-au blocat cand au incercat sa iasa afara" din cala, a declarat supravietuitorul citat de procurorii italieni, un barbat adus la un spital din Sicilia.

Paza de Coasta italiana a anuntat ca operatiunea de salvare "continua fara incetare". Imigrantii ilegali de la bord s-ar fi adunat intr-o parte a ambarcatiunii, pentru a atrage atentia unei nave portugheze care trecea prin zona, ceea ce a provocat rasturnarea ambarcatiunii, potrivit Pazei de Coasta italiene, scrie MEDIAFAX.

Accidentul a avut loc la o saptamana dupa ce organizatia Salvati Copiii anunta ca aproape 400 de persoane au pierit in alt accident, in largul coastelor Libiei, in contextul in care Italia le solicita partenerilor sai europeni ajutorul pentru ca sa faca fata valului de imigranti ilegali care vin spre tarmul de sud al peninsulei din nordul Africii.

O nava cu pana la 700 de imigranti a naufragiat in Marea Mediterana

Indignarea si ingrijorarea cu privire la soarta imigrantilor ilegali care incearca sa ajunga in Europa s-au amplificat dupa naufragiile a doua ambarcatiuni, in octombrie 2013, in largul Lampedusei,soldate cu 350 de morti. "Am cerut ajutor suplimentar de mai bine de un an, iar ei nu au raspuns", a declarat Carlotta Sami, o purtatoare de cuvant a UNHCR pentru postul itallian Sky TG24. "Daca bilantul acestei ultime tragedii se confirma, numarul celor care au murit in Mediterana, in ultimele zece zile, va depasi o mie", a adaugat ea.
Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Amnesty International (AI) a indemnat guvernele europene sa isi asume responsabilitatea insuficientei echipelor de specialisti in operatiuni de cautare si salvare la Mediterana. "Ne confruntam la Mediterana cu o tragedie provocata de om, de proportii coplesitoare", a declarat John Dalhuisen, directorul AI pentru Europa si Asia centrala. "Aceste ultime morti pe mare sunt socante, dar nu surprinzatoare", a adaugat el.

Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Federica Mogherini a anuntat abordarea accidentului luni, in cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe, care va prezenta un set de propuneri Libiei, una dintre principalele rute de trafic cu imigranti ilegali. "Este necesar sa continuam sa actionam asupra cauzelor migratiei si mai ales in privinta instabilitatii unei regiuni care se extinde tot mai mult, din Irak in Libia", a spus Mogherini. Ea s-a intalnit cu premierul italian Matteo Renzi si au insistat impreuna asupra necesitatii unei solutii europene la aceasta problema. Renzi si-a anulat toate intalnirile programate si a convocat o reuniune a ministrilor pentru a discuta subiectul.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Presedintele francez Francois Hollande a declarat pentru postul Canal+ ca accidentul este una dintre cele mai mari catastrofe din regiunea Mediteranei si a solicitat suplimentare navelor de supraveghere. Premierul grec Alexis Tsipras a indemnat, de asemenea, UE sa faca "imediat" pasii necesari si sa organizeze un summit de criza. Grecia a acceptat sa gazduiasca peste 10.000 de persoane care s-au refugiat din calea razboiului din Siria, de la inceputul anului si pana in martie, a precizat el. In aceeasi perioada din 2014, in Grecia au sosit doar 2.900 de refugiati. La operatiunile de salvare de pe Mediterana participau Paza de Coasta, Marina, fortele aeriene si vase comerciale italiene, asistate de catre autoritatile malteze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.