Hackeri rusi care au patruns in ultimele luni in sistemul informatic al Departamentului de Stat american s-au folosit de aceasta bresa si au penetrat parti sensibile ale sistemului informatic al Casei Albe.

Casa Alba a anuntat ca atacul a afectat "doar" sistemul neclasificat, insa descrierea o contrazice. Astfel, hackerii au avut acces la informatii sensibile, ca de exemplu detalii in timp real - care nu sunt publice - ale programului presedintelui Barack Obama. Desi aceste informatii nu sunt clasificate, ele sunt extrem de sensibile si sunt vizate de agentii straine de spionaj, afirma oficialii citati.

Presedintia a anuntat in octombrie ca a observat activitati suspecte in reteaua neclasificata care deserveste Biroul Executiv al presedintelui. Sistemul a fost oprit in mod regulat pentru efectuarea unor actualizari de securitate. Politia federala (FBI), Secret Service si agentiile americane de informatii sunt implicate, toate, in anchetarea bresei, pe care o considera unul dintre cele mai sofisticate atacuri comise vreodata impotriva sistemelor Guvernului Statelor Unite.

Intruziunea a avut loc prin computere din intreaga lume, o modalitate prin care hackerii isi ascund urmele, insa anchetatorii au descoperit coduri relevante si alti markeri despre care cred ca arata ca hackerii lucrau pentru Guvernul rus.

Insa un purtator de cuvant al Consiliul National pentru Securitate (NSC), Mark Stroh, nu a confrmat un atac rusesc. In schimb el a declarat ca "luam in serios orice asemenea activitate". "In acest caz, asa cum am specificat la vremea respectiva, am luat masuri imediate de evaluare si atenuare a activitatii", a continuat el, reiterand pozitia potrivit careia NCS "nu comenteaza despre atribuirea (intruziunii) prin (acest) articol anumitor actori".

Departamentul de Stat american si Ambasada Rusiei nu au dat curs imediat unor solicitari din partea CNN de a comenta.
Adjunctul consilierului prezidential pentru Securitate Nationala Ben Rhodes a declarat ca presedintia foloseste un sistem separat pentru informatii clasificate, care protejeaza de hackeri elemente sensibile legate de securitatea nationala.

Citeste si:
Hilarry Clinton, atac la Bernie Sanders: "N-a realizat nimic"
Hilarry Clinton, atac la...

"Noi nu credem ca sistemul nostru clasificat a fost compromis", a declarat Rhodes marti pentru CNN.

"Actualizam in mod constant masurile de securitate ale sistemului neclasificat, dar ni s-a spus in mod clar sa actionam astfel incat sa nu punem informatii sensibile in acel sistem", a declarat Rhodes. "Cu alte cuvinte, daca faci ceva clasificat, trebuie s-o faci intr-un sistem e-mail. Trebuie sa actionezi ca si cum informatia ar fi compromisa, daca nu este in sistemul clasificat", a precizat el.

Pentru a ajunge la Casa Alba, hackerii au patruns mai intai in sistemul informatic al Departamentului de Stat, cred anchetatorii.

Sistemul informatic al Departamentului de Stat a relevat ca, in pofida unor eforturi de a-i bloca, hackeri rusi au putut sa reintre in el. Un oficial a declarat ca hackerii rusi au "detinut" sistemul diplomatiei americane timp de luni de zile si ca nu este clar daca au fost complet scosi afara din el, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Rușii, bombardament la granița cu România. Portul Reni de pe Dunăre...
Rușii, bombardament la...

Ca in cazul multor atacuri cibernetice, anchetatorii cred ca intruziunea de la Casa Alba a inceput cu un e-mail de tip phishing, trimis folosind un cont de e-mail de la Departamentul de Stat asupra caruia hackerii au preluat controlul, potrivit oficialilor citati.

Directorul serviciilor americane de informatii (DNI) James Clapper i-a indemnat pe oficialii guvernamentali si firmele private, intr-o conferinta pe teme de securitate cibernetica organizata de FBI in ianuarie, sa-si invete angajatii cum arata un atac de tip "spear phishing".

"De atat de multe ori, chinezii si altii obtin acces la sistemele noastre pretinzand ca sunt altcineva si apoi cerand acces, iar cineva li-l da", a declarat Clapper. Ferocitatea intruziunii rusesti, in ultimele luni, i-a surprins pe unii oficiali americani, determinand o reevaluare a amenintarii in domeniul securitatii cibernetice, in contextul in care Statele Unite si Rusia se infrunta intr-o serie de conflicte armate, de la agresiunea rusa in Ucraina si pana la operatiunile militare americane in Siria.

Citeste si:
Trump, gata pentru un nou mandat. „Foarte probabil o voi face din nou”
Trump este gata pentru un nou...

Atacurile de la Departamentul de Stat si Casa Alba sunt unul dintre motivele pentru care Clapper a declarat in februarie, intr-o audiere in Senat, ca "amenintarea cibernetica rusa este mai grava decat am crezut noi anterior". Dezvaluirile despre atacurile informatice de la Departamentul de Stat apar pe fondul unei polemici referitoare la utilizarea de catre fostul secretar de Stat Hillary Clinton a unui server de e-mail privat in interes de serviciu, in timpul mandatului. Potrivit unor critici, serverul privat pe care l-a folosit era si mai slab protejat decat sistemul Departamentului. Insa bresa ruseasca ar fi avut loc dupa plecarea lui Clinton din functie.

In pofida acestui lucru, Clinton a fost vizata de mult timp de catre hackeri, impreuna cu anturajul ei.

Site-ul The Smoking Gun a relatat pentru prima data in 2013 ca un hacker roman, cunoscut sub pseudonimul Guccifer, a patruns in contul de e-mail de pe AOL al lui Sidney Blumenthal, un prieten si consilier al lui Clinton, si a publicat e-mailuri pe care Blumenthal le-a trimis pe contul privat al acesteia. In aceste e-mailuri se aflau, intre altele, note interne sensibile pe teme de politica externa, iar ele au reprezentat primele dezvaluiri despre faptul ca Clinton folosea o adresa de e-mail privata, aflata in prezent in centrul controversei. Adresa respectiva nu mai este folosita in prezent.

Citeste si:
Rusia ar trebui să accepte crearea unei zone demilitarizate în...
Rusia ar trebui să accepte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.