Doi detinuti americani din Coreea de Nord au fost eliberati sambata, in urma unei misiuni secrete la Phenian a sefului serviciilor americane de informatii, a anuntat Guvernul Statelor Unite, relateaza AFP.

Presedintele american Barack Obama a salutat "o zi minunata", dupa anuntul eliberarii lui Kenneth Bae si Matthew Todd Miller, probabil ultimii americani detinuti in Coreea de Nord. Cele doua tari nu intretin relatii diplomatice.

Directorul Serviciilor Nationale de Informatii James Clapper ii insoteste personal pe cei doi, care se aflau sambata in drum catre Statele Unite, a precizat Biroul directorului intr-un comunicat. James Clapper s-a dus in Coreea de Nord si a angajat "in numele Statelor Unite negocieri cu Republica Populara Coreea de Nord in vederea eliberarii acestor doi cetateni americani", a precizat Departamentul de Stat, fara sa indice cand a inceput misiunea secreta, scrie MEDIAFAX.

Eliberarea celor doi are loc dupa doua saptamani de la eliberarea altui american, Jeffrey Fowle. Se pare ca nu mai exista alti detinuti americani in Coreea de Nord. "Este o zi minunata pentru ei si familiile lor", a exclamat presedintele Obama, la Casa Alba, cu cateva ore inainte sa plece la Beijing, unde incepe un turneu asiatic.

"Suntem recunoscatori, desigur, ca se pot intoarce nevatamati", a adaugat el, fara sa multumeasca Coreei de Nord, criticata dur de catre Statelor Unite din cauza programului nuclear. De asemenea, Departamentul de Stat si-a exprimat satisfactia fata de faptul ca "Kenneth Bae si Matthew Todd Miller au fost eliberati de catre Republica Populara Coreea de Nord, unde erau retinuti de doi ani si, respectiv, sapte luni".

Kenneth Bae, un american de origine coreeana in varsta de 42 de ani, care are probleme de sanatate, a fost incarcerat in noiembrie 2012 si condamnat la 15 ani de inchisoare in aprilie 2013. El a fost acuzat ca este un activist crestin evanghelist care cauta sa "rastoarne" Guvernul nord-coreean. Matthew Miller, in varsta de 24 de ani, a fost condamnat la sase ani de inchisoare de catre Curtea Suprema a Coreei de Nord, dupa ce a fost arestat in aprilie pentru ca si-a rupt viza si a cerut azil statului stalinist.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Familia lui Kenneth Bae a implorat luni Phenianul sa-l elibereze si a indemnat Departamentul de Stat sa nu-l uite."Statele Unite cereau de mult timp autoritatilor nord-coreene sa elibereze aceste persoane, din motive umanitare", a precizat Jennifer Psaki, o purtatoare de cuvant a diplomatiei americane.

Nimic in schimb

"Suntem recunoscatori Directorului Serviciilor Nationale de Informatii, domnul Clapper, care a negociat din partea Statelor Unite cu autoritatile nord-coreene eliberarea cetatenilor nostri", a adaugat ea. Cele doua guverne, american si nord-coreean, efectueaza schimburi diplomatice prin intermediul Suediei.

La fel ca in cazul eliberarii lui Fowle, Statele Unite au afirmat ca nu au facut nicio intelegere pentru eliberarea celor doi barbati. "Nu s-a oferit nimic in schimb", a dat asigurari un oficial de la Departamentul de Stat. "Insa Coreea de Nord este necesar sa aleaga intre a actiona concret, a lua decizii pozitive care pot conduce la o noua relatie cu Statele Unite si restul lumii, si a lua decizii care merg in directia opusa conducand la o izolare si mai mare", a spus acest diplomat.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

De la arestarea celor trei americani, Washingtonul a continuat sa ceara eliberarea lor, acuzand Phenianul ca-i utilizeaza pe acesti detinuti ca pe niste ostatici politici. In urma unor refuzuri repetate ale regimului nord-coreean de a negocia cu americanii, eliberarea, luna trecuta, a lui Fowle a surprins numerosi observatori. "Acest lucru poate insemna ca Executivul nord-coreean este dispus sa exploreze posibilitatea reluarii dialogului cu Statele Unite", a apreciat Paul Carroll, un expert in Coreea de Nord si director al Programului Ploughshares Fund de la San Francisco.

Departamentul de Stat i-a indemnat sambata, din nou, pe cetatenii americani sa nu calatoreasca in Coreea de Nord. Vizitele emisarilor americani au inceput in anii '90, in urma arestarii unor americani in Coreea de Nord. Cele mai cunoscute vizite pentru aducerea unor cetateni sunt ale fostilor presedinti Bill Clinton si Jimmy Carter.

Citeste si:
Începe programul de ajutor pentru încălzire. Statul nu-și găsește...
Începe programul de ajutor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.