Regimul termic pentru urmatoarele doua saptamani (15 - 28 iulie) va fi unul oscilant, cu o incalzire semnificativa de la jumatatea primei saptamani si temperaturi de 31 - 32 de grade Celsius, respectiv o usoara racire a vremii in timpul celei de-a doua saptamani si fenomene de instabilitate atmosferica dupa data de 22 iulie, reiese din prognoza publicata luni de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.

In Banat, vremea se va incalzi treptat in prima saptamana de prognoza, astfel incat maximele vor porni de la medii de 24 de grade si vor ajunge, in week-end, la 33 de grade. In intervalul urmator nu vor fi variatii semnificative, vremea se va mentine calduroasa, cu maxime ce se vor situa, in medie, intre 30 si 32 de grade. Minimele vor urma aproape acelasi traseu, vor creste pana in data de 23 iulie la valori de 17 - 18 grade, apoi nu vor mai avea diferente majore. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi mai ridicata dupa data de 24 iulie.

In Crisana, vremea va fi racoroasa in primele zile din interval, cu medii ale temperaturilor maxime intre 24 si 28 de grade. In week-end acestea vor marca o crestere, astfel ca vor atinge 30 - 32 de grade, caracterizand o vreme calduroasa si se vor mentine in jurul acestor valori pana la sfarsitul intervalului. Minimele vor avea valori in medie de 11 - 12 grade pana in data de 20 iulie, apoi vor creste spre 16 - 17 grade si nu vor mai varia semnificativ. Temporar, vor fi manifestari ale instabilitatii atmosferice, mai frecvente si pe arii mai extinse in intervalul 23 - 28 iulie.

In Transilvania, valorile termice vor creste de la o zi la alta pana in data de 22 iulie, cu medii ale maximelor ce vor porni de la 20 - 21 de grade si vor urca spre 29 - 30 de grade, iar in a doua saptamana se vor pastra, in general, in jurul acelorasi valori. Noptile vor fi reci in prima saptamana, cu minime termice, in medie, intre 10 si 12 grade, dupa care vor marca o crestere la valori de 14 - 16 grade. Manifestari specifice instabilitatii atmosferice se vor semnala aproape in fiecare dupa-amiaza, dar cu precadere in intervalul 23 - 28 iulie.

In Maramures, vremea se va incalzi treptat in prima saptamana de prognoza, astfel ca mediile temperaturilor maxime vor porni de la 22 de grade si vor ajunge la 31 de grade, iar ale minimelor vor creste de la 10 - 12 grade pana spre 14 - 16 grade. In intervalul 22 - 28 iulie nu vor mai fi schimbari majore sub aspect termic, ci doar o scadere usoara la final. Vor fi intervale cu manifestari specifice instabilitatii atmosferice, cu o probabilitate mai mare in 15, 16 iulie si, din nou, in intervalul 22 - 28 iulie.

Citeste si:
Ajutoare pentru încălzire și birocrație. Satul din România în care...
Ajutoare pentru încălzire și...

In Moldova, vremea, racoroasa in primele zile, cu media maximelor intre 21 si 28 de grade si a minimelor intre 11 si 14 grade, se va incalzi treptat, astfel incat in week-end se vor atinge in medie 28 - 31 de grade, ziua, si 15 - 17 grade, noaptea. A doua saptamana de prognoza nu va aduce schimbari semnificative sub acest aspect, iar maximele vor fi in medie de 29 - 30 de grade, in timp ce minimele ajung la 16 - 17 grade. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi ridicata in 15 si 16 iulie, dar si in intervalul 23 - 28 iulie.

In Dobrogea, vremea se va incalzi treptat, dar semnificativ in intervalul 15 - 24 iulie. Valorile termice vor debuta cu maxime, in medie, de 24 - 25 de grade si vor ajunge la 30 - 31 de grade. Temperaturile minime vor creste de la 16 pana la 20 de grade, iar in intervalul 25 - 28 iulie vor avea doar variatii usoare in jurul acelorasi valori. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi relativ scazuta, cele mai expuse zile fiind in intervalele 14 - 17 iulie si 24 - 28 iulie.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM pentru perioada 6 februarie - 6 martie 2023. Cât...
Prognoza meteo ANM pentru...

In Muntenia, valorile termice vor marca o crestere semnificativa in prima saptamana de prognoza, astfel incat mediile maximelor vor urca de la 24 de grade pana in jurul a 33 de grade, iar minimele de la 14 grade pana spre 18 grade. A doua saptamana de prognoza va fi caracterizata de o vreme in general calduroasa. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi relativ ridicata in 15, 16 iulie si, din nou, in intervalul 24 - 28 iulie.

In Oltenia, vremea va intra intr-un proces de incalzire in prima parte a intervalului de prognoza, iar din 20 iulie va deveni calduroasa. In aceste conditii, mediile regionale ale maximelor se vor situa intre 26 si 34 de grade, cu cele mai coborate valori in 15 si 16 iulie, iar cele ale minimelor vor fi in crestere de la 14 spre 18 grade. Vor fi manifestari specifice instabilitatii atmosferice, pe arii mai extinse in 15 iulie si pe arii restranse in restul timpului, cu o probabilitate mai mare de aparitie in intervalul 24 - 28 iulie.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM pentru miercuri, 1 februarie. Unde va ninge
Prognoza meteo ANM pentru...

La munte, in prima saptamana de prognoza, vremea se va incalzi treptat. Temperaturile maxime vor avea valori medii de 12 - 14 grade in primele zile si vor ajunge la 19 - 20 de grade in week-end, in timp ce minimele vor urca de la 6 la 12 grade. In a doua saptamana se va raci usor, dar valorile termice se vor mentine in jurul celor caracteristice perioadei. Vor fi intervale cu manifestari specifice instabilitatii atmosferice aproape in fiecare dupa-amiaza, dar pe arii mai extinse in zilele de 15 si 16 iulie.

Estimarile sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading (Anglia).


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.