Un grup de cercetatori din Norvegia a realizat un studiu prin care a fost examinat impactul asupra mediului al consumatorilor din 43 de tari si 5 regiuni turistice din lume. Cercetatorii afirma ca responsabili sunt consumatorii, nu producatorii, scrie Descopera.

Conform unei opinii generale, industria si, in special, China genereaza cele mai multe emisii de carbon, iar unul dintre principalele motivele pentru care intregul mapamond trebuie sa suporte probleme grave cu smogul si poluantii din aer sunt uzinele chinezesti.

Insa, conform unui nou studiu, adevaratul impact asupra planetei este dincolo de factorii primari evidenti, si anume in industrie si agricultura.

Din aceasta perspectiva, consumatorii casnici au cel mai mare impact asupra mediului, sustin cercetatorii. "Daca te uiti la consumul de baza pe cap de locuitor in China (despre mediu vorbind) este destul de mic. China produce o multime de obiecte, dar le exporta. Este o diferenta daca pui responsabilitatea pentru acest impact asupra consumatorului decat asupra producatorului", a declarat cercetatorul Diana Ivanova, de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie.

In analiza lor, cercetatorii au examinat impactul asupra mediului al consumatorilor din 43 de tari si 5 regiuni turistice din lume, noteaza Descopera.

Prin masurarea "impactului secundar" - efectele asupra mediului ce rezulta din utilizarea bunurilor cumparate zilnic - cercetatorii afirma ca responsabili pentru mai mult de 60% din emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial si pana la 80 % din utilizarea globala a apei, sunt consumatorii, nu producatorii.

"Tuturor ne place sa dam vina pe altcineva, pe guvern sau pe intreprinderi. Dar, intre 60-80% din impactul asupra planetei provin din consumul casnic. Daca ne schimbam obiceiurile de consum, acest lucru ar avea un efect drastic asupra mediului", afirma Ivanova.

Cu cat mai bogata este o tara, cu atat mai mult locuitorii ei consuma si cu atat mai mare este impactul fiecarei persoane asupra planetei. Hrana are o importanta deosebita aici. Tarile bogate mananca mai multa carne, produse lactate si produse alimentare prelucrate, care au un impact enorm asupra resurselor terestre si acvatice, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Fermierii chinezi, forțați să își distrugă recoltele pentru a...
Fermierii chinezi, forțați să...

In analiza cercetatorilor, SUA este cea mai "performanta" in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor, cu o amprenta de carbon de 18,6 tone de CO2. Luxemburg este pe locul doi, cu 18,5 tone, urmat de Australia, cu 17,7 tone, iar Romania s-a plasat pe locul 37, cu 4,6 tone de CO2.

In schimb, pe cap de locuitor, emisia de carbon a Chinei este de doar 1,8 tone de CO2, iar media globala este de 3,4 tone.

Potrivit autorilor, cele mai usoare doua moduri de a reduce impactul asupra mediului este de a opri consumul de carne si pur si simplu reducerea achizitiilor, potrivit Descopera.

"Gospodariile au un grad relativ mare de control asupra consumului lor, dar de multe ori, informatiile exacte cu privire la modul si actiunile sale pot imbunatati performantele asupra protectiei mediului", a declarat Diana Ivanova.

Citeste si:
Românii care găzduiesc ucraineni vor fi remunerați cu 70 de...
Românii care găzduiesc...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.