Oamenii de stiinta americani au descoperit o eclipsa care depaseste orice record stabilit pana acum. La fiecare 69 de ani, steaua "TYC 2505-672-1" se afla in intuneric pentru mai bine de 3,5 ani, relateaza Descopera.

Conform unui studiu coordonat de Universitatea Vanderbilt, din Nashville, SUA, aceasta este eclipsa cu durata cea mai mare inregistrata pana in momentul de fata.

Fenomenul recent descoperit a intrecut recordul detinut pana acum de Epsilon Aurigae, o stea eclipsata pentru 730 de zile, la fiecare 27 de ani. Spre deosebire de TYC 2505-672-1, acest corp ceresc a putut fi studiat mult mai bine de catre astronomi, deoarece se afla la o distanta mai mica fata de Pamant, de circa 2200 de ani-lumina.

In mod contrar, TYC este pozitionata la aproximativ 10.000 de ani-lumina fata de planeta noastra si, prin urmare, observatiile facute asupra ei sunt mai dificil de realizat. Cercetatorii americani sustin ca steaua face parte dintr-un sistem binar, care mai este compus dintr-un alt corp ceresc, ce prezinta de jur-imprejurul lui un disc format din particule de materie. Specialistii sunt de parere ca acesta este responsabil pentru producerea eclipsei de lunga durata.

Conform Descopera, astronomul Keivan Stassun, unul dintre membrii echipei de cercetare, sustine ca fenomenul nou-descoperit poate oferi oamenilor de stiinta numeroase oportunitati de studiu. Majoritatea fenomenelor din spatiul cosmic indepartat se petrec intr-o perioada de timp atat de lunga, incat sunt foarte dificil de observat. Cazul stelei TYC 2505-672-1 este unic, deoarece activitatea ei a putut fi studiata in mod eficient, dat fiind faptul ca astronomii au beneficiat de informatii obtinute in doar 100 de ani, scrie MEDIAFAX.

"Una dintre cele mai mari provocari din domeniul astronomiei este cea a fenomenelor cosmice ce se desfasoara pe perioade foarte lungi de timp. Acum am avut oportunitatea de a studia un eveniment, a carui evolutie a putut fi analizata pe baza unor date obtinute in doar cativa zeci de ani", a adaugat Keivan Stassun.

Citeste si:
Descoperire colosală! Astronomii au observat posibile semne de...
Descoperire colosală!...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.