NASA a confirmat, joi, existenta unui "cer" albastru si a apei inghetate pe planeta pitica Pluto, cu ajutorul unor imagini transmise de sonda spatiala New Horizons, precizeaza un comunicat publicat pe site-ul agentiei spatiale americane.

Primele imagini color cu ceata din atmosfera lui Pluto, trimise catre laboratoarele NASA de sonda New Horizons, saptamana trecuta, au dezvaluit faptul ca acea ceata are culoarea albastra.

"Cine s-ar fi asteptat la un cer albastru in Centura Kuiper? E minunat", a declarat Alan Stern, principalul coordonator al misiunii New Horizons, cercetator la Southwest Research Institute (SwRI) din Boulder, Colorado.

Particulele propriu-zise de ceata sunt probabil gri sau rosii, insa modul in care ele disperseaza lumina albastra a atras atentia cercetatorilor care participa la misiunea New Horizons. "Acea nuanta uluitoare de albastru ne spune multe lucruri despre marimea si compozitia particulelor de ceata", a explicat cercetatoarea Carly Howett, participanta la aceasta misiune stiintifica. "Un cer albastru rezulta adeseori din dispersia razelor de soare de catre particule foarte mici. Pe Pamant, aceste particule sunt molecule foarte mici de azot. Pe Pluto, acestea par sa fie ceva mai mari - dar, totusi, ramanand de o talie relativ mica - asemanatoare funinginei, pe care noi le-am denumit «tholine»", a adaugat Carly Howett.

Oamenii de stiinta considera ca aceste particule - tholine - se formeaza in atmosfera inalta, unde razele solare ultraviolete se fractioneaza si ionizeaza moleculele de azot si de metan, permitandu-le sa reactioneze intre ele si sa genereze ioni tot mai complecsi, incarcati negativ si pozitiv. Atunci cand se recombina, acei ioni formeaza macromolecule foarte complexe - acest proces a fost descoperit pentru prima data in atmosfera inalta a lui Titan, unul dintre satelitii naturali ai planetei Saturn. Moleculele tot mai complexe continua sa se combine intre ele si sa creasca, pana cand devin particule de mici dimensiuni. Gazele volatile se
condenseaza, suprafetele lor se acopera cu gheata, inainte de a avea timp sa cada, trecand prin atmosfera, pana ajung la nivelul scoartei, unde contribuie la coloritul rosiatic al planetei pitice Pluto.

Sonda New Horizons a facut o a doua descoperire importanta - a detectat numeroase regiuni de mici dimensiuni, expuse la suprafata, acoperite cu apa inghetata pe Pluto. Descoperirea a fost facuta cu ajutorul datelor colectate de Ralph, un instrument de cartografiere a compozitiei spectrale, aflat la bordul sondei New Horizons.

"Suprafete mari de pe Pluto nu prezinta depozite de apa inghetata, expusa la suprafata, pentru ca se pare ca ele sunt mascate de alte gheturi, mai volatile, care exista in cea mai mare parte a scoartei planetei", a spus Jason Cook, participant la aceasta misiune spatiala.

"Intelegerea motivului pentru care apa apare exact in acele regiuni si nu in altele reprezinta o provocare la care trebuie sa raspundem si pe care o analizam in detaliu", a adaugat el.

Un aspect curios al descoperirii consta in faptul ca zonele care includ cele mai evidente semnaturi spectrale ce indica prezenta apei corespund celor colorate in rosu intens in fotografiile publicate recent de NASA.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

"Sunt surprinsa ca acea apa inghetata este atat de rosie", a spus Silvia Protopapa, cercetatoare la Universitatea Maryland, participanta la studiu. "Nu intelegem deocamdata relatia dintre apa si tholinele rosiatice de la suprafata lui Pluto", a adaugat ea.

In prezent, sonda spatiala New Horizons se afla la o distanta de 5 miliarde de kilometri de Terra, iar toate sistemele si instrumentele aflate la bordul ei functioneaza in mod corespunzator, scrie MEDIAFAX. Sonda New Horizons, lansata de NASA in 2006, este destinata cercetarii planetei pitice Pluto, dar si corpurilor spatiale din Centura Kuiper, intr-o misiune fara precedent.

Pluto se afla in Centura Kuiper, o regiune de mini-planete si alte corpuri inghetate care orbiteaza Soarele dincolo de Neptun si despre care se crede ca sunt ramasite ale procesului de formare a Sistemului Solar, in urma cu 4,6 miliarde de ani. Este ultima dintre regiunile neexplorate ale Sistemului Solar.

De la descoperirea ei, in 1930, de astronomul american Clyde William Tombaugh, Pluto a ramas un mister pentru savanti, care se chinuie sa explice de ce o planeta cu o raza atat de mica ar putea exista dincolo de lumile uriase ale planetelor Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun.

Citeste si:
5 curiozități mai puțin cunoscute despre Soare
5 curiozități mai puțin...

In 1992, astronomii au descoperit ca Pluto, situata la o distanta de Soare de 40 de ori mai mare decat cea dintre Terra si astru, nu era singura in departarile Sistemului Solar, iar din acest motiv Uniunea Astronomica Internationala (International Astronomical Union) a decis sa reevalueze definitia unei "planete".

In 2006, cu New Horizons deja lansata, Pluto si-a pierdut titlul de a noua planeta a Sistemului Solar, fiind clasata in categoria "planetelor pitice", deoarece nu a "curatat" spatiul cosmic din vecinatatea orbitei sale. De atunci, peste 1.000 de planete pitice au fost descoperite in Centura Kuiper.

Centura Kuiper este o regiune a Sistemului Solar similara centurii de asteroizi, dar mult mai mare ca aceasta si cuprinzand mult mai multe corpuri spatiale, formate din diferite tipuri de gheata. Centura Kuiper a fost denumita dupa Gerard Peter Kuiper (1905 - 1973), un astronom olandezo-american care a prezis si demonstrat existenta acestei centuri de materie a Sistemului Solar.

Citeste si:
Descoperire IMPRESIONANTA pe planeta Pluto
Descoperire IMPRESIONANTA pe...

In afara de New Horizons, astronomii conteaza in anii viitori si pe sistemul de imagistica in infrarosu de la bordul succesorului lui Hubble, telescopul spatial James Webb - deocamdata programat pentru lansare in 2018, potrivit site-ului NASA -, pentru a realiza o serie de cercetari si mai detaliate, precum compozitia chimica de la suprafata lui Pluto si a satelitilor sai, dar si de la suprafata numerosilor asteroizi care se afla in Centura Kuiper.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.