Anul trecut, vehiculul spatial New Horizons s-a aflat la cea mai mica distanta de pana acum: 12.472 km, iar pana in prezent, la bordul navei proiectate de expertii NASA au fost realizate numeroase imagini, insa una dintre ele a atras, in mod special, atentia lumii stiintifice, scrie Descopera.

Analizand cea mai recenta fotografie obtinuta cu ajutorul lui New Horizons, astronomii au putut observa ca pe suprafata planetei Pluto apare o cavitate in care s-ar putea afla nitrogen lichid inghetat, scrie MEDIAFAX.

"Este foarte probabil ca, in trecut, sa fi existat pe Pluto o mare diversitate de substante lichide. In acest sens, noi credem ca in imaginea de fata ar putea fi, de fapt, un lac de nitrogen inghetat", sustine specialistul NASA, Alan Stern.

Dat fiind faptul ca Pluto orbiteaza la o distanta foarte mare fata de Soare, pe suprafata acesteia temperatura medie nu depaseste cu mult nivelul de -230 de grade Celsius. Prin urmare, trebuie aflat cum a fost posibila topirea nitrogenului lichid din lacul descoperit de astronomii americani.

Expertii sustin ca motivele principale il reprezinta modul in care planeta isi modifica unghiul de orbitare in jurul Soarelui, dar si durata foarte mare de realizare a unei orbite complete, si anume 248 de ani. Din cate se pare, in timpul acestui proces, presiunea atmosferica de pe Pluto sufera schimbari bruste, ce pot declansa atingerea unor niveluri chiar si de 20.000 de ori mai mari fata de cel inregistrat in momentul de fata.

Oamenii de stiinta americani mentioneaza ca fenomenul care a dus la formarea lacului de hidrogen a avut loc in urma cu peste 800.000 de ani. Atunci, axa planetei Pluto s-a inclinat la 103 grade, potrivit Descopera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.