In contextul in care Marea Britanie se pregateste sa marcheze 125 de ani de la nasterea scriitoarei Agatha Christie, supranumita "regina romanelor politiste", Dominique Jeannerod, cercetator la Universitatea Queen din Belfast, James Berthnal, cercetator la Universitatea Exetzer, si analistul de baze de date Brett Jacob au incercat sa gaseasca un raspuns pentru intrebarea care a obsedat milioane de cititori din lumea intreaga ai romanelor scrise de renumita romanciera: "Cine este criminalul?".
Potrivit The Guardian, postul de televiziune UKTV a comandat acest studiu pentru a marca lansarea programului "Agatha Christie Hour", ce va fi difuzat in fiecare zi, incepand de luni, de la ora locala 20.00, timp de doua saptamani.
Studiul a fost realizat pe 27 dintre cele 83 de romane publicate de prolifica scriitoare britanica, iar printre volumele analizate s-au aflat celebrele romane politiste "Crima din Orient Express" si "Moarte pe Nil". "Am adunat date diverse, inclusiv numarul de mentionari ale vinovatilor per capitol, o «analiza a sentimentelor» asociate mentionarilor vinovatilor, mentionarile referitoare la mijloacele de transport folosite, locul crimei, modus operandi si mai multe referinte incrucisate cu alte concepte-cheie ale romanelor", a precizat Dominique Jeannerod.
Si se pare ca Agatha Christie urma in realizarea intrigilor din romanele sale un model bine definit, in special in ceea ce priveste sexul asasinului, motivatiile sale si cauza mortii victimei. Astfel, daca vinovatul era o femeie, descrierea ei era realizata mai degraba intr-o maniera negativa, in timp ce descrierea era neutra sau chiar pozitiva daca asasinul era barbat, relateaza MEDIAFAX.
Fara sa o acuze pe Agatha Christie de sexism, intregul rationament al autorilor studiului s-a bazat insa pe sexul asasinului, precizeaza The Guardian. "De exemplu, cercetatorii au descoperit ca, daca victima era strangulata, ucigasul are mai multe sanse de a fi un barbat (sau un barbat ajutat de o femeie complice), in timp ce, daca o crima este comisa intr-o regiune rurala, fapt care nu este deloc rar intalnit in romanele Agathei Christie, exista 75% sanse ca asasinul sa fie femeie", afirma acelasi cotidian britanic. De asemenea, cititorii trebuie sa lectureze cu atentie pasajele in care suspectii sunt asociati cu asasinul, dar si acelea in care sunt mentionate tipul de vehicul utilizat de asasin.
Cercetatorii au conceput doua formule de calcul.
Prima dintre ele este urmatoarea: k (r, δ, θ, c) = f{rk +δ+θ(P,M), c(3≤4.5}Ciolacu, atac dur la PNL: ”Sunteți criminali și veți plăti pentru...

Potrivit acestei formule, primul detaliu care trebuie luat in calcul este relatia - reprezentata de litera "r" - dintre ucigas si victima. Criminalul (litera "k") este aproape intotdeauna implicat emotional cu victima, fiind de obicei sotul, sotia sau o ruda apropiata.
In mod surprinzator, mijlocul de transport utilizat (litera "δ") in roman reprezinta si el un factor central. In romanele in care apar barci si avioane, criminalul este cel mai probabil un barbat, in timp ce atunci cand in romane sunt mentionate automobile, camionete si camioane criminalul este o femeie.
Litera "θ" reprezinta modus operandi - modul in care a fost comisa crima -, literele "P" si "M" sunt asociate personajelor Hercule Poirot si Miss Marple - care incearca sa descifreze misterul crimei, litera "c" reprezinta capitolul in care apare pentru prima data criminalul, iar litera "f" este asociata femeii suspectate de crima.
Un român și-a spălat picioarele într-o renumită fântână arteziană...

A doua formula de calcul este urmatoarea: k (l, n, s) = f [(m - l (k) / f + l (k) + n + s]
k - identitatea criminalului
l - tipul de limbaj utilizat pentru descrierea criminalului
n - numarul de mentionari per roman (de-a lungul anilor)
s - locul comiterii crimei
m - barbat
f - femeie
Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, cunoscuta in general ca Agatha Christie, a fost o scriitoare britanica de romane, povestiri scurte si piese de teatru politiste. A scris si romane de dragoste, sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai putin cunoscute, neavand acelasi succes la public. Operele sale, in principal cele care au ca personaje principale pe Hercule Poirot si Miss Jane Marple, au facut ca Agatha Christie sa fie numita "Regina Crimei", ea fiind considerata drept unul dintre cei mai importanti si inventivi autori ai genului.
Primul român căruia i s-a montat brățară electronică de...

A fost innobilata de regina Elizabeth a II-a, primind titlul de Dame a Imperiului Britanic - echivalentul titlului de Cavaler - in anul 1971. Agatha Christie a murit la varsta de 85 de ani, in 1976. Agatha Christie a vandut peste un miliard de romane in Marea Britanie si un alt miliard de romane traduse in alte limbi pe plan international. Romanele sale sunt depasite, din punct de vedere al vanzarilor, doar de Biblie si de opera lui William Shakespeare.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Putinică, Microsoft: Cum lucrezi? Îmbrățișezi tehnologia sau te speli pe mâini?
Sursa: start-up.ro
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
Cât costă carnea de miel în 2023? Prețurile din magazine și de la fermieri
Sursa: retail.ro
-
Sebastian Burduja: „Sectorul bancar a mobilizat sectorul public”
Sursa: futurebanking.ro
-
Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica?
Sursa: garbo.ro
-
Ford a prezentat al doilea SUV electric. Noul Explorer folosește platforma...
Sursa: wall-street.ro
-
Horoscop: Cele mai norocoase zile din săptămână, lună sau an pentru zodia Leu
Sursa: kudika.ro