O terapie revolutionara, administrata sub forma unei combinatii de doua medicamente, are potentialul de a ameliora considerabil calitatea vietii pentru pacientii diagnosticati cu fibroza chistica, informeaza bbc.com.

Persoanele diagnosticate cu aceasta boala mor adeseori inainte de a implini varsta de 40 de ani, din cauza cheagurilor de mucus care produc leziuni la nivelul plamanilor, facandu-i pe pacienti sa devina extrem de sensibili la infectii. Intr-un studiu realizat pe un esantion de 1.108 pacienti, publicat recent in New England Journal of Medicine, s-a demonstrat ca o combinatie de medicamente are capacitatea de a surmonta erorile genetice care cauzeaza fibroza chistica si de a creste considerabil speranta de viata a pacientilor, scrie MEDIAFAX.

Erorile aparute in ADN-ul bolnavilor - mostenite de la parinti - avariaza "masinaria" de ordin microscopic care controleaza concentratiile de sare si de apa de la nivelul mucoasei plamanilor. Rezultatul consta intr-un mucus gros care produce apoi diverse leziuni la nivelul plamanilor. Antibioticele contribuie la prevenirea infectiilor si o serie de medicamente pot sa determine eliminarea acelui mucus, dar ele nu rezolva problema medicala fundamentala, genetica, a acestor pacienti.

O combinatie de medicamente - lumacaftor si ivacaftor - a fost creata pentru a repara acea "masinarie" de ordin microscopic. Testele au aratat ca pacientii carora le-a fost administrat acest cocktail de medicamente timp de 24 de saptamani au beneficiat de o functionare mai buna a plamanilor. Fibroza chistica afecteaza de asemenea mucoasa stomacala, iar medicii au fost bucurosi sa constate ca pacientii tratati cu aceasta terapie revolutionara au reusit sa castige cateva kilograme in timpul studiului. Cu toate acestea, mai multe tipuri de erori aparute la nivelul ADN-ului pot duce la aparitia fibrozei chistice. Noua combinatie de medicamente este eficienta pentru aproximativ jumatate dintre pacientii diagnosticati cu aceasta boala. Administrarea unui singur medicament dintre cele doua corecteaza doar un mic procent din acele erori genetice.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.