Un studiu realizat de Institutului de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), în toamna anului trecut, spune că, pentru un trai decent, o persoană are nevoie de un salariu de 1.400 de lei. Analiza, făcută mai mult din birou decât pe teren, arată că românii se pot descurca cu o sumă chiar mai mică decât salariul minim pe economie. Datele îi cuprind de consternare pe mulți. 

 

Cercetători: Un salariu de 1.4000 de lei e suficient pentru un trai decent

„Avem aproximativ 1.400 lei pentru o persoană. Avem alimente şi băuturi, îmbăcăminte şi încălţăminte, întreţinerea locuinţei, mobilier, dotarea locuinţei, sănătate, transport, poştă şi telecomunicaţii, educaţie, alte produse şi servicii, hoteluri, cafenele, resturante. Vreţi să spuneţi că o persoană poate merge şi la resturant cu 1.400 de lei? Ar fi practic o dată la o lună şi jumătate”, a declarat Sorin Cace, cercetători ICCV.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului afirmă, conform unei analize realizate de o companie privată de consultanță, că valoarea reală a coșului minim de cumpărături este de două ori mai mare decât salariului minim.

„În România, o persoană singură are nevoie pentru un trai care nu este o teribilă bunăstare, dar un trai minimal decent de 2.700 şi ceva de lei lunar”, a transmis Renate Weber, Avocatul Poporului.

Economistul Adrian Măniuțiu este întru totul de acord cu spusele oficialului: „Şi n-am pus nimic la economii, nişte bani puşi deoparte, măcar 100 de lei, o investiţie minimă, bani de educaţie, bani de distracţie. Dacă mai adăugăm şi asta, ajungem la un total de 2.850 de lei pe lună. Asta e o sumă minimă sub care un trai ecent poate să aibă loc cu foarte mari semne de întrebare, sigr că depinde de la rural la urban”.

„Nu are legătură cu realitatea”

De fapt, mulți dintre români abia reușesc să ajungă de la un salariu la altul, susține și Ștefan Guga, cercetător firmă consultanță, care completează că analiza făcută de ICCV nu are legătură cu realitatea.

„Şi n-am pus nimic la economii, nişte bani puşi deoparte, măcar 100 de lei, o investiţie minimă, bani de educaţie, bani de distracţie. Dacă mai adăugăm şi asta, ajungem la un total de 2.850 de lei pe lună. Asta e o sumă minimă sub care un trai ecent poate să aibă loc cu foarte mari semne de întrebare, sigr că depinde de la rural la urban”, a admis acesta.

Citeste si:
STUDIU: Cercetătorii israelieni au descoperit un sistem anti-cancer
STUDIU: Cercetătorii...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.